Coś dla wegetarian i nie tylko. Pyszna mieszanka kapusty kiszonej i pekinki. Pachnący koperkiem makaron.
60 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
duża cebula lub dwie mniejsze
2 łyżki oleju rzepakowego
500 g kapusty kiszonej
1/2 kapusty pekińskiej
słoik krojonych pomidorów w zalewie lub puszka krojonych pomidorów 400 g
2 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
2 łyżki powideł śliwkowych
łyżka majeranku
łyżka cukru
łyżeczka soli
pieprz czarny świeżo mielony
Bigos jarski z koperkowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju rzepakowym, najlepiej w większym garnku. Do garnka dodać kiszoną kapustę. Mieszać i smażyć kilka minut. Dodać poszatkowaną kapustę pekińską i pomidory. Dodać ok. 1 l przegotowanej, gorącej wody. Gotować na wolnym ogniu. Dodać powidła, listki laurowe, ziele angielskie, majeranek, cukier i sól. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 min, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać świeżo mielony pieprz.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Do garnka w który gotował się makaron włożyć masło i dodać ugotowany makaron. Podgrzewać kilka minut, mieszać. Ciepły makaron posypać koperkiem. Podać z bigosem.
Smacznego.
Komentarze