Bigos jarski z koperkowym makaronem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Coś dla wegetarian i nie tylko. Pyszna mieszanka kapusty kiszonej i pekinki. Pachnący koperkiem makaron.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • duża cebula lub dwie mniejsze
    2 łyżki oleju rzepakowego
    500 g kapusty kiszonej
    1/2 kapusty pekińskiej
    słoik krojonych pomidorów w zalewie lub puszka krojonych pomidorów 400 g
    2 listki laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    2 łyżki powideł śliwkowych
    łyżka majeranku
    łyżka cukru
    łyżeczka soli
    pieprz czarny świeżo mielony

    250 g ulubionego makaronu
    2 łyżki masła
    3 łyżki posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bigos jarski z koperkowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju rzepakowym, najlepiej w większym garnku. Do garnka dodać kiszoną kapustę. Mieszać i smażyć kilka minut. Dodać poszatkowaną kapustę pekińską i pomidory. Dodać ok. 1 l przegotowanej, gorącej wody. Gotować na wolnym ogniu. Dodać powidła, listki laurowe, ziele angielskie, majeranek, cukier i sól. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 min, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać świeżo mielony pieprz.
    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Do garnka w który gotował się makaron włożyć masło i dodać ugotowany makaron. Podgrzewać kilka minut, mieszać. Ciepły makaron posypać koperkiem. Podać z bigosem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kapusta pekińska Koper Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować