Biały ser i biała czekolada z truskawkami w koklikach z ciasta francuskiego.Moja dzisiejsza fantazja kulinarna na deser z owocami sezonowymi.Nasze polskie truskawki są wspaniałe i słodkie.
Biały ser i biała czekolada z truskawkami w kokilkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Arkusz gotowego ciasta francuskiego rozwałkowujemy,nakłuwamy widelcem (co 2 cm).Wycinamy z niego kawałek pasujący wielkością do koklika,w którym je umieścimy,aby tworzyło formę deseru.Z trzech pasków ciasta pleciemy warkoczyk i owijamy nim brzegi koklika.
2.Biały ser kroimy na małe kawałki,posypujemy cukrem waniliowym.Truskawki myjemy,pozbawiamy szypułek,kroimy w plasterki.
3.Do kokilków wyściełanych ciastem francuskim nakładamy biały ser.
4.Na biały ser nakładamy kilka kostek białej czekolady i płatki migdałowe.
5.Zapiekamy 15 minut w temp.220 stopni C.Ciasto lekko nasiąknie roztopioną białą czekoladą,co jest idealnym efektem tego deseru.
6.Na upieczone kokliki nakładamy plasterki truskawek.Wyśmienity deser na wszelkie przyjęcia,spotkania z przyjaciółmi,czy pikniki.
Komentarze