Domowy biały ser

  • wyświetlono: 570 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 2

Idealny serek do wszystkiego,oraz do serników.Jest o wiele tańszy niż sklepowy.

Anitka0804
  • 40min

Składniki

2 l mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy biały ser

  • 1. Mleko przelać do garnka i odstawić w cieple miejsce na 1-2 dni by się zsiadło. Podgrzewać na małym ogniu do etapu oddzielenia się serwatki. Garnek ma być ciepły, nie gorący. Zimny ser przełożyć za pomocą chochelki na sito wyłożone gazą. Pozostawić na ok.15-20 minut aż cała serwatka odcieknie.

Porady

Przechowywać w zimnym miejscu lub w zamrażalniku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaprzystawkidla dziecitwarożekmlekobiały serna zimnosernik na zimnona śniadaniedo herbatydla rodzinyna kolacjeNa kanapkęnabiałdomowe wyrobydo ciastbez chemiidomowy serreceptura babcido kawy zbożowejdomowy biały sermleko od krowyswojski serogrzewany serna sernikmielony twarożekmożna go zamrażaćdługo utrzymuje świeżośćsmaczny sertańszy niż ze sklepuzdrowy serdomowe sposobyekologiczny sermożna się zajadać serkiemdo serników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: AgaAgnieszka

Biały ser z Chili

Ser jest po prostu pyszny.

Ser biały smażony z majerankiem

Dodane przez: Martyna1991

Ser biały smażony z majerankiem

Ser w tej postaci nadaje się idealnie...

Cykoria z białym serem

Dodane przez: Goszka

Cykoria z białym serem

Doskonała przekąska imprezowa na...

ser biały z dodatkami

Dodane przez: bpuzio

ser biały z dodatkami

idealny na kanapki, łatwy do zrobienia,...

Pieczarki faszerowane białym serem

Dodane przez: karolajll

Pieczarki faszerowane białym serem

Można jeść zarówno na ciepło jak...

Serek topiony z koperkiem

Dodane przez: smak i uczucie

Ser topiony-domowy

Bardzo szybko możemy zrobić swój...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE