Białoruski mannik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ukręcamy mikserem z kaszą manną i szczyptą soli, cała masa musi zbieleć. Dodajemy cukier i dalej dokładnie miksujemy.
Śmietanę dolewamy powoli cały czas miksując. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i znów dokładnie miksujemy.
Pieczemy w 160 st z termoobiegiem przez ok godzinę.
Możemy sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.
2.Czekolada:
Do malego garnka wlewamy wodę z cukrem. Rozpuszczamy.
Dodajemy pokrojoną w margarynę (małe kawałki szybciej się roztopią) i rozpuszczamy na wolnym ogniu.
Gdy masło całkowicie się roztopi wyłączamy gaz i dodajemy kakao (możemy je przesiać). Energicznie mieszamy by nasza polewa stała się gładka.
Możemy do polewy czekoladowej dodać łyżeczkę śmietany (temp pokojowa) nada to jej połysk.
Porady
Zamiast robić czekoladową polewę możemy zastapić ją gotową polewą lub posypać ciasto cukrem pudrem.
Komentarze