Białoruski Mannik

4.49 (176 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Ciasto jest super! :)Ten przepis polecił mi mój chłopak.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jaja
    1 szkl kaszy manny
    1,5 szkl kwaśniej śmietany 12 lub 18% (temp. pokojowa)
    szczypta soli
    3/4 szkl. cukru
    1 szkl mąki pszennej
    1 łyzeczka proszku do pieczenia

    Czekolada:
    45 ml wody (3 łyżki)
    36 g cukru pudru (3 łyżki)
    24 g kakao (3 łyżki)
    100 g margaryny
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery

Białoruski mannik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ukręcamy mikserem z kaszą manną i szczyptą soli, cała masa musi zbieleć. Dodajemy cukier i dalej dokładnie miksujemy.
    Śmietanę dolewamy powoli cały czas miksując. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i znów dokładnie miksujemy.
    Pieczemy w 160 st z termoobiegiem przez ok godzinę.
    Możemy sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.
  • 2. Czekolada:
    Do malego garnka wlewamy wodę z cukrem. Rozpuszczamy.
    Dodajemy pokrojoną w margarynę (małe kawałki szybciej się roztopią) i rozpuszczamy na wolnym ogniu.
    Gdy masło całkowicie się roztopi wyłączamy gaz i dodajemy kakao (możemy je przesiać). Energicznie mieszamy by nasza polewa stała się gładka.

    Możemy do polewy czekoladowej dodać łyżeczkę śmietany (temp pokojowa) nada to jej połysk.

Porady

Zamiast robić czekoladową polewę możemy zastapić ją gotową polewą lub posypać ciasto cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować