Cynamonki z masłem orzechowym i dżemem

4.5 (153 ocen)

  • 35 min

Mocno cynamonowe ciastka z dodatkiem masła orzechowego, wykończone oczkiem z dżemu.

  • 35 min

Składniki:

  • 125 g schłodzonego masła bądź margaryny
    1,5 szkl. mąki pszennej
    0,5 szkl. cukru kryształu
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 jajko
    dżem: dowolny i gęsty
    orzechy do ozdoby
    50g (2,5 łyżki) zamrżonego masła orzechowego
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Przetwory

Cynamonki z masłem orzechowym i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, cynamon i pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy aż pojawią się "okruszki" z ciasta. Dodajemy jajko i pokrojone w małe kawałki masło orzechowe. Znów zagniatamy.
    Z masy formujemy kulki o średnicy ok 2 cm. Układamy w dużych odstępach na blaszkach. Delikatnie rozpłaszczamy każdą z nich i robimy palcem wgłębienie. W zagłębienie nakładamy dżem. Dekorujemy orzechami.
    Pieczemy od 20 do 25 min w 135 st. C z termoobiegiem na złoty kolor.
    Jeśli nie chcą się rumienić zwiększamy temperaturę do 150 st. C.

Porady

Masło orzechowe możemy zrobić sami. Wystarczy uprażyć orzechy ziemne i zblendować na gładką masę z dodatkiem soli bądź cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować