Cynamonki z masłem orzechowym i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, cynamon i pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy aż pojawią się "okruszki" z ciasta. Dodajemy jajko i pokrojone w małe kawałki masło orzechowe. Znów zagniatamy.
Z masy formujemy kulki o średnicy ok 2 cm. Układamy w dużych odstępach na blaszkach. Delikatnie rozpłaszczamy każdą z nich i robimy palcem wgłębienie. W zagłębienie nakładamy dżem. Dekorujemy orzechami.
Pieczemy od 20 do 25 min w 135 st. C z termoobiegiem na złoty kolor.
Jeśli nie chcą się rumienić zwiększamy temperaturę do 150 st. C.
Porady
Masło orzechowe możemy zrobić sami. Wystarczy uprażyć orzechy ziemne i zblendować na gładką masę z dodatkiem soli bądź cukru.
Komentarze