Sernik "Pierzynka"

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nazwę zawdzięcza swojej puchowej konsystencji. Jest delikatny jak piórko.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na spód:
    biszkopty nasączone mlekiem

    Masa serowa:
    3 jogurty greckie (duże)
    3 budynie "małe" śmietankowe bądź waniliowe
    8 średnich jaj
    3/4 szkl. cukru (można dać 1 szkl.)
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    kilka kropel zapachu śmietankowego bądź waniliowego
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Biszkopty

Sernik "pierzynka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty nasączamy mlekiem i układamy dokładnie w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.

    Masa serowa:
    Białka oddzielamy od żółtek.
    Żółtka ubijamy na puch z połową cukru. Dodajemy jogurty oraz aromat i miksujemy aż nabiorą puszystości. Powoli dodajemy budynie i proszek do pieczenia cały czas miksując na początku na małych obrotach.

    Białka ubijamy ze szczyptą soli. Na sztywną pianę. W połowie ubijania powoli dosypujemy cukier i ubijamy dalej.

    Gotową pianę łączymy z masą serową. Ważne aby robić to stopniowo i nie dodawać od razu całej piany. Sernik będzie wtedy bardziej puszysty.

    Pieczemy ok 1h w 160 st. C z termoobiegiem lub w 180 st. C bez termoobiegu.

Porady

Blacha bardzo duża. Z pewnością nie standardowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jogurt grecki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować