1.Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier- oczywiście nie przerywamy miksować i mąkę ziemniaczaną. Masą bezową napełniamy szprycę z końcówką gwiazdki i wyciskamy okręgi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zaczynając od środka, zataczając coraz większe kółka aż uzyskamy kształt ślimaka. na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. W każde kółko kładziemy drewniany patyczek tak żeby powstał nam lizak. Każdą lukę powstałą po ułożeniu patyczka uzupełniamy masą bezową. Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni, wstawiamy blaszkę z lizakami i pieczemy 50 minut. Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i suszymy przez kilka godzin ( robiłam to wieczorem a lizaki po upieczeniu pozostały w piekarniku na noc).
Komentarze