Lizaki bezowe

  • wyświetlono: 37 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Cudnie wyglądają, pysznie smakują

ciasteczka z lawendą V
  • 15 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

3 białek

150 g cukru

1 łyżkę mąki ziemniaczanej

szczypty soli

Ponadto:

drewniane patyczki

Sposób przygotowania przepisu:

Lizaki bezowe

  • 1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier- oczywiście nie przerywamy miksować i mąkę ziemniaczaną. Masą bezową napełniamy szprycę z końcówką gwiazdki i wyciskamy okręgi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zaczynając od środka, zataczając coraz większe kółka aż uzyskamy kształt ślimaka. na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. W każde kółko kładziemy drewniany patyczek tak żeby powstał nam lizak. Każdą lukę powstałą po ułożeniu patyczka uzupełniamy masą bezową. Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni, wstawiamy blaszkę z lizakami i pieczemy 50 minut. Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i suszymy przez kilka godzin ( robiłam to wieczorem a lizaki po upieczeniu pozostały w piekarniku na noc).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

 

Komentarze

Podobne przepisy

Deser banoffee z lodami.

Dodane przez: Di gotuje

Deser banoffee z lodami (ciasteczka z bananem,...

Banoffee to przepyszny deser,...

arbuz

Dodane przez: Kasja1986

Arbuz z fetą, miętą i chili

Pyszna, orzeźwiająca przystawka,...

Torcik tęczowy

Dodane przez: beniawojt

Torcik tęczowy

Kolorowy,orzeźwiający deser bez...

Pastelowe Desereki Z Truskawkami

Dodane przez: gotowanietoproste

Pastelowe Desereki Z Truskawkami

Doskonały deser na gorące, upalne...

Pierogi ze szpinakiem, fetą i płatkami chili

Dodane przez: ankad21

Pierogi ze szpinakiem, fetą i płatkami chili

Pyszne danie dla smakoszy szpinaku.

Szybkie Gołąbki Z Młodej Kapusty

Dodane przez: gotowanietoproste

Szybkie Gołąbki Z Młodej Kapusty

Pyszne gołąbki z młodej kapusty...