Lizaki bezowe

  • wyświetlono: 162 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Cudnie wyglądają, pysznie smakują

ciasteczka z lawendą V
  • 15 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

3 białek

150 g cukru

1 łyżkę mąki ziemniaczanej

szczypty soli

Ponadto:

drewniane patyczki

Sposób przygotowania przepisu:

Lizaki bezowe

  • 1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier- oczywiście nie przerywamy miksować i mąkę ziemniaczaną. Masą bezową napełniamy szprycę z końcówką gwiazdki i wyciskamy okręgi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zaczynając od środka, zataczając coraz większe kółka aż uzyskamy kształt ślimaka. na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. W każde kółko kładziemy drewniany patyczek tak żeby powstał nam lizak. Każdą lukę powstałą po ułożeniu patyczka uzupełniamy masą bezową. Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni, wstawiamy blaszkę z lizakami i pieczemy 50 minut. Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i suszymy przez kilka godzin ( robiłam to wieczorem a lizaki po upieczeniu pozostały w piekarniku na noc).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasteczka z masą czekoladową

Dodane przez: Konto nieaktywne

Krucho - bezowe ciasteczka z masą czekoladową

Kruche ciasteczka z bezą przełożone...

Ciasteczka bezowe z kremem dyniowym

Dodane przez: mamsmaka

CIASTECZKA BEZOWE Z KREMEM DYNIOWYM

Beza! Uwielbiam je w każdej postaci,...

Bezowe mini torciki z truskawkami

Dodane przez: upieczmycos

Bezowe mini torciki z truskawkami

Proste, pyszne i do tego jeszcze...

Bezowe gniazdka z bazyliowym kremem i owocami

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Bezowe gniazdka z bazyliowym kremem i owocami

Jeżeli istnieją anielskie desery...

image-0bsi29c

Dodane przez: anula81

Bezowe ciasteczka z bitą śmietaną i truskawkami

Beza królowa, choć wydaje się trudna...

Zawijane ciastka z bezą

Dodane przez: dorota w

Zawijane ciastka z bezą

Ciekawe w kształcie ciastka. Miękkie...