Lizaki bezowe

  • wyświetlono: 1324 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Cudnie wyglądają, pysznie smakują

ciasteczka z lawendą V
  • 15 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

3 białek

150 g cukru

1 łyżkę mąki ziemniaczanej

szczypty soli

Ponadto:

drewniane patyczki

Sposób przygotowania przepisu:

Lizaki bezowe

  • 1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier- oczywiście nie przerywamy miksować i mąkę ziemniaczaną. Masą bezową napełniamy szprycę z końcówką gwiazdki i wyciskamy okręgi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zaczynając od środka, zataczając coraz większe kółka aż uzyskamy kształt ślimaka. na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. W każde kółko kładziemy drewniany patyczek tak żeby powstał nam lizak. Każdą lukę powstałą po ułożeniu patyczka uzupełniamy masą bezową. Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni, wstawiamy blaszkę z lizakami i pieczemy 50 minut. Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i suszymy przez kilka godzin ( robiłam to wieczorem a lizaki po upieczeniu pozostały w piekarniku na noc).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

bezowe róże

Dodane przez: Ika 1961

Bezowe róże

Można schrupać na deser lub udekorować...

Ciasteczka bezowe

Dodane przez: czarrna

Ciasteczka bezowe

Pyszne jeszcze ciepłe z miękkim...

Ciasteczka bezowe :)

Dodane przez: she333

Ciasteczka bezowe :)

Palce lizać!!!

Kruche ciasteczka bezowe.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kruche ciasteczka-bezowe.

Bardzo kruche ciasteczka z bardzo...

bezowe z orzechami

Dodane przez: capri

ciasteczka bezowe z orzechami

Leciuteńkie, pełne orzechów ciasteczka...

Kokosowo - bezowe ciasteczka.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kokosowo - bezowe ciasteczka

Bardzo słodkie i szybkie w wykonaniu,gdy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE