Lizaki bezowe

  • wyświetlono: 63 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Lizaki bezowe

IMG_20191026_080709
  • 10 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Składniki:

125 g białka
250 g cukru
100 g cukru pudru
barwniki spożywcze

Sposób wykonania:

Białka przelać do miski, którą można umieścić na garnku z gorącą wodą. W garnku zagotować niewielką ilość wody. Miskę z białkami położyć na garnku, dodać cukier i cały czas mieszać, aż do rozpuszczenia się cukru. Uważać, aby nie była za gorąca temperatura. Gdy cukier się rozpuści białka wlać do misy miksera. Ubijać na największych obrotach aż do uzyskania gęstej masy. Może potrwać to około 7-12 minut. Gdy masa będzie gęsta, dodawać cukier puder i jeszcze miksować kilka minut.
Gdy masa jest gotowa można zrobić mniejsze porcje i dodać barwniki. Jeśli używacie barwników w żelu, wystarczy jedna kropelka. Masę przełożyć do rękawa i za pomocą różnych tylek (końcówek) dekorować kształty. Można umieścić patyk i na patyk rozkładać masę. Piec 2-3 godziny temperatura 70 – 80 stopni.

Można suszyć trzy blaszki jednocześnie.
Lizaki bezowe mogą służyć do ozdabiania tortów oraz jako prezent.

Sposób przygotowania przepisu:

Lizaki bezowe

  • 1. Składniki:

    125 g białka
    250 g cukru
    100 g cukru pudru
    barwniki spożywcze

    Sposób wykonania:

    Białka przelać do miski, którą można umieścić na garnku z gorącą wodą. W garnku zagotować niewielką ilość wody. Miskę z białkami położyć na garnku, dodać cukier i cały czas mieszać, aż do rozpuszczenia się cukru. Uważać, aby nie była za gorąca temperatura. Gdy cukier się rozpuści białka wlać do misy miksera. Ubijać na największych obrotach aż do uzyskania gęstej masy. Może potrwać to około 7-12 minut. Gdy masa będzie gęsta, dodawać cukier puder i jeszcze miksować kilka minut.
    Gdy masa jest gotowa można zrobić mniejsze porcje i dodać barwniki. Jeśli używacie barwników w żelu, wystarczy jedna kropelka. Masę przełożyć do rękawa i za pomocą różnych tylek (końcówek) dekorować kształty. Można umieścić patyk i na patyk rozkładać masę. Piec 2-3 godziny temperatura 70 – 80 stopni.

    Można suszyć trzy blaszki jednocześnie.
    Lizaki bezowe mogą służyć do ozdabiania tortów oraz jako prezent.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bezylizakilizaki bezowe

Komentarze

Podobne przepisy

Lizaki marshmallows w czekoladzie

Dodane przez: jlatuszek

Lizaki marshmallows w czekoladzie

Wspaniały pomysł na imprezę urodzinową...

efekt z bliska

Dodane przez: ewulka113

owocowe lizaki

Deser zarówno dla dużych jak i...

lizaki dla Szymusia

Dodane przez: Ika 1961

Lizaki dla Szymusia

W ramach prezentu zrobiłam te łakocie.

image-0jclp2x

Dodane przez: Sylwias

CAKE POPS czyli ciasteczkowe lizaki

Te urocze lizaki świetnie sprawdzają...

Lizaki z ciastek Oreo

Dodane przez: akrobatka22

Lizaki z ciastek Oreo

Szybciutki przepis na coś słodkiego...

Tort bezowy

Dodane przez: kasia_m86

Pyszny tort bezowy

Jest to przepis na pyszny tort...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE