Bazyliowy chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól, jajka
i rozpuszczone masło oraz ciepłe mleko wymieszane z wodą. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić
do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
2.Pasta bazyliowa:
Bazylię, orzeszki, czosnek, mozzarellę, przełożyć do blendera, wlać oliwę i zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
3.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30cm x 50cm, a następnie pociąć na 20 prostokątów.
4.Każdy z prostokątów posmarować pastą bazyliową i ułożyć pionowo w wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12cm x 30cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
5.Po tym czasie wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 45minut.
Komentarze