Bazyliowy chlebek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Prawdziwy naturalny chlebek pachnący świeżą bazylią, z delikatnym posmakiem czosnku, a co najważniejsze bez żadnych konserwantów i ulepszaczy.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    7g suszonych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    2 jajka
    100ml mleka
    100ml wody
    80g masła
    1 łyżeczka soli morskiej
    masło do wysmarowania keksówki

    Pasta bazyliowa:
    50g liści świeżej bazylii
    60g orzeszków ziemnych solonych
    60ml oliwy z oliwek
    1 ząbek czosnku
    40g startej mozzarelli
    świeżo zmielony pieprz
    sól


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pesto

Bazyliowy chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0w5sykh 1. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól, jajka
    i rozpuszczone masło oraz ciepłe mleko wymieszane z wodą. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić
    do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
  • image-22j4ysg 2. Pasta bazyliowa:
    Bazylię, orzeszki, czosnek, mozzarellę, przełożyć do blendera, wlać oliwę i zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
  • image-1u8fcij 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30cm x 50cm, a następnie pociąć na 20 prostokątów.
  • image-0rsuk46 4. Każdy z prostokątów posmarować pastą bazyliową i ułożyć pionowo w wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12cm x 30cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
  • image-0kdepu4 5. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 45minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować