Bawarski warkocz z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać , przełożyć do miski, zrobić w środku zagłębienie.
Wsypać do zagłębienia pokruszone drożdże, wlać mleko i lekko
przyprószyć odrobiną mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na
15 min do wyrośnięcia. Dodać cukier, masło, 1 jajko i szczyptę soli i
zagnieść ciasto. Odstawić na kolejne 30 min do wyrośnięcia.
Mus śliwkowy przekładamy do miseczki i dodajemy rodzynki, orzechy
mielone, migdały i pokrojone morele. Mieszamy mus z bakaliami.
Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy na duży prostokąt
o grubości ok. 0,5 cm. Smarujemy całą powierzchnię musem z
bakaliami. Zwijamy w roladę zaczynając od dłuższej strony.
Ostrym nożem przecinamy roladę wzdłuż na 3 części i zaplatamy
warkocz.
Wykładamy na papier do pieczenia i dekę i odstawiamy na 15 min do
wyrośnięcia. 1 żółtko mieszamy z łyżką mleka i smarujemy
pędzelkiem warkocz po wierzchu.
Pieczemy ok. 20 min w 180 st. Studzimy i kroimy w plastry.
Porady
Zamiast musu śliwkowego można użyć powidła. Do masy można dodać pokruszony marcepan, zyska wówczas lepszy smak i ciekawy aromat.
Komentarze