Batony śniadaniowe z orzeszkami ziemnymi

0 (0 ocen)

  • 55 min

Zawinięte w pergamin i zamknięte w szczelnym pojemniku mogą być przechowywane nawet tydzień, nic nie tracąc na smaku.

  • 55 min

Składniki:

  • słodzone mleko skondensowane - 1 puszka
    płatki jęczmienne - 250 g
    żurawina suszona - 100 g
    pestki słonecznika - 100 g
    sezam - 100 g
    orzeszki ziemne lekko solone - 100 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przekąski

Batony śniadaniowe z orzeszkami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słodzone mleko skondensowane przelewam do rondelka i mieszając lekko podgrzewam.
  • Batony śniadaniowe z orzeszkami ziemnymi 2. Płatki jęczmienne, bakalie i ziarna przekładam do miski i mieszam. Wlewam ciepłe mleko skondensowane i bardzo dokładnie mieszam, aż płatki i bakalie wchłoną całe mleko.
  • Batony śniadaniowe z orzeszkami ziemnymi 3. Foremkę o wymiarach 10x36 cm wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej masę bakaliową. Bardzo delikatnie, bez ugniatania, wyrównuję wierzch.
  • 4. Blaszkę wstawiam do nagrzanego do 130°C piekarnika i pikę 45 minut. W razie potrzeby przykrywając arkuszem folii aluminiowej, aby batony nie spiekły się od góry.
  • 5. Jeszcze lekko ciepłe, wyjmuję z formy, usuwam papier do pieczenia i kroję na małe batoniki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Orzechy Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować