Barszcz zabielany z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.uraczki w łupinkach gotować w wodzie ok 1 godziny. Obrać, część zetrzeć na tarce, część pokroić w paseczki (wg uznania). Jednego ugotowanego buraczka zostawić wrazie czego, gdyby nasz barszcz stracił czerwoną barwę. Do garnka wlać ok 4 litry wody, włożyć żeberko, zagotować. Gotować na małym gazie ok 20 minut. Dodać obraną i pokrojoną wg uznania włoszczyznę i cebulę. Gotować następne 20 minut na małym palniku. Dodać buraczki (oprócz tego jednego odstawionego na czarną godzinę). Gotować na małym ogniu, pod przykryciem ok 30 minut. Po tym czasie wyłowić z barszczu żeberko (można obkroić z niego mięso, jeśli ktoś lubi) i cebulę. Resztę warzyw zostawić, można je pokroić w kostkę lub paseczki. W osobnym garnku podgrzać ok 200 ml śmietanki, wymieszanej z łyżką mąki. Dodać do barszczu, wymieszać. Podawać z makaronem i pietruszką.
Komentarze