Barszcz zabielany z makaronem

4.5 (148 ocen)

Kocham buraczki w kazdej postaci!

Składniki:

  • 6 buraków

    małe wędzone żeberko

    4 marchewki

    1 korzeń pietruszki

    ½ selera

    1 cebula (opalona nad palnikiem)

    3 kulki ziela angielskiego

    5 ziarenek pieprzu

    sól

    sok z cytryny

    śmietanka 12% + odrobina mąki

    pietruszka zielona

    makaron
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz zabielany z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. uraczki w łupinkach gotować w wodzie ok 1 godziny. Obrać, część zetrzeć na tarce, część pokroić w paseczki (wg uznania). Jednego ugotowanego buraczka zostawić wrazie czego, gdyby nasz barszcz stracił czerwoną barwę. Do garnka wlać ok 4 litry wody, włożyć żeberko, zagotować. Gotować na małym gazie ok 20 minut. Dodać obraną i pokrojoną wg uznania włoszczyznę i cebulę. Gotować następne 20 minut na małym palniku. Dodać buraczki (oprócz tego jednego odstawionego na czarną godzinę). Gotować na małym ogniu, pod przykryciem ok 30 minut. Po tym czasie wyłowić z barszczu żeberko (można obkroić z niego mięso, jeśli ktoś lubi) i cebulę. Resztę warzyw zostawić, można je pokroić w kostkę lub paseczki. W osobnym garnku podgrzać ok 200 ml śmietanki, wymieszanej z łyżką mąki. Dodać do barszczu, wymieszać. Podawać z makaronem i pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować