Barszcz zabielany

5 (191 ocen)

Zabielany barszcz w bardzo treściwej postaci. Podobny przygotowywała moja Babcia na kolację wigilijną, stroniąc od czystych i wodnistych form. Przepis Babci lekko zmodyfikowałam i nadałam zupie nowoczesnego wymiaru.

Składniki:

  • 1 słoik tartych buraczków konserwowych (ok. 500g)
    5 średnich ziemniaków (łącznie 450g)
    2 duże marchewki (łącznie 400g)
    1 duża pietruszka (200g)
    1/2 dużego selera (200g)
    1 duża czerwona papryka (300g)
    2 duże białe cebule (łącznie 300g)
    5 ząbków czosnku
    3 łyżki oleju
    200 g śmietany 18%
    5 szklanek bulionu warzywnego
    2 łyżeczki majeranku suszonego
    1 łyżeczka bazylii suszonej
    do smaku: sok z cytryny, pieprz czarny mielony, cukier, sól
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Sok Przystawki Buraczki

Barszcz zabielany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Barszcz zabielany 1. Cebule pokroić w piórka, paprykę w niezbyt długie paski, czosnek posiekać. Olej rozgrzać w garnku i wrzucić rozdrobnione składniki. Smażyć ok. 5 min, mieszając. Całość zalać bulionem.
  • Barszcz zabielany 2. Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, pozostałe warzywa korzeniowe - w ok. 2 cm-owe słupki. Wymienione składniki dołożyć do garnka. Dodać buraczki, majeranek oraz bazylię. Gotować do miękkości (10 - 15 min).
  • Barszcz zabielany 3. Na końcu zupę zabielić śmietaną i jeszcze chwilę gotować. Doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować