Zabielany barszcz w bardzo treściwej postaci. Podobny przygotowywała moja Babcia na kolację wigilijną, stroniąc od czystych i wodnistych form. Przepis Babci lekko zmodyfikowałam i nadałam zupie nowoczesnego wymiaru.
Składniki:
1 słoik tartych buraczków konserwowych (ok. 500g)
5 średnich ziemniaków (łącznie 450g)
2 duże marchewki (łącznie 400g)
1 duża pietruszka (200g)
1/2 dużego selera (200g)
1 duża czerwona papryka (300g)
2 duże białe cebule (łącznie 300g)
5 ząbków czosnku
3 łyżki oleju
200 g śmietany 18%
5 szklanek bulionu warzywnego
2 łyżeczki majeranku suszonego
1 łyżeczka bazylii suszonej
do smaku: sok z cytryny, pieprz czarny mielony, cukier, sól
Barszcz zabielany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule pokroić w piórka, paprykę w niezbyt długie paski, czosnek posiekać. Olej rozgrzać w garnku i wrzucić rozdrobnione składniki. Smażyć ok. 5 min, mieszając. Całość zalać bulionem.
2.Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, pozostałe warzywa korzeniowe - w ok. 2 cm-owe słupki. Wymienione składniki dołożyć do garnka. Dodać buraczki, majeranek oraz bazylię. Gotować do miękkości (10 - 15 min).
3.Na końcu zupę zabielić śmietaną i jeszcze chwilę gotować. Doprawić do smaku.
Komentarze