6 średnich ziemniaków
2 większe marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1/4 małej główki białej lub włoskiej kapusty
20 dag fasolki szparagowej ( może być mrożona)
dwie puszki białej fasoli lub 200 g fasoli Jaś
5 buraków świeżych ( ja podałam buraki z domowego zakwasu)
2 liście laurowe,
3 ziarenka ziela angielskiego
200g śmietany do zup 18%
pieprz, sól, do smaku,
2 ząbki czosnku
Zakwas buraczany ( 1- 1,5litra) lub koncentrat buraczany
Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy, marchewkę, seler i pietruszkę kroimy na plasterki lub paseczki, można też zetrzeć na tarce jarzynowej, kapustę poszatkować. Przygotowane warzywa dodajemy do garnka razem z czosnkiem i liśćmi laurowymi. Gotujemy zupę na średnim ogniu ok. 20 minut.
2.Po tym czasie dodajemy obrane i starte buraki oraz ziemniaki pokrojone w średnią kostkę a także fasolkę szparagową pociętą w mniejsze kawałki. Kiedy buraki i ziemniaki zmiękną wyciągamy pora a dodajemy do zupy przepłukaną, ugotowaną fasolę i gotujemy zupę jeszcze przez parę minut.
3.Doprawiamy zupę solą, pieprzem, dodajemy domowy zakwas lub koncentrat buraczany (wtedy zakwaszamy go octem winnym lub cytryną ).
Ostatni etap to dodanie śmietany. Do kubeczka wlewamy śmietanę. Dodajemy do niej kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy. Stopniowo dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze kilka minut.
Porady
Jeśli dodajemy zwykły koncentrat buraczany i świeże buraki do zakwaszenia stosujemy sok z cytryny lub 2 łyżeczki octu winnego.
Komentarze