Barszcz czerwony z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do posolonej wody włożyć żeberko. Gotować kilka minut. Dodać
pokrojoną w kawałki marchewkę , pietruszkę , seler , czosnek , liść
laurowy , kilka ziarenek angielskiego ziela i kostkę bulionową. Gotować
do miękkości warzyw. Wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i dalej
gotować. Gdy ziemniaki będę miękkie dodać pokrojoną w duże kawałki
kiełbasę. Mąkę rozrobić w kubeczku z małą ilością zimnej wody ,
dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Wlać do garnka mieszając , żeby
nie powstały grudki. Buraki (wcześniej ugotowane w skórkach i jeszcze
ciepłe obrane) zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do zupy ,
wcisnąć cytrynę lub wlać ocet. Dodać przyprawy. I okruszyć zieloną
pietruszką. Gotować 3 minuty.
Komentarze