Barszcz czerwony zabielany

4.5 (162 ocen)

  • 60 min

Ta zupka, to smak dzieciństwa. Powracam często do starych babcinych przepisów. Choć ten- zmieniony nieco.

  • 60 min

Składniki:

  • 900 g obranych buraków czerwonych
    120 g obranej marchewki
    50 g obranej pietruszki- korzenia
    50 g obranego selera- korzenia
    80 g obranej cebuli
    2 większe ząbki czosnku
    zielona pietruszka
    sól, vegeta, pieprz czarny, sok z cytryny- do smaku
    majeranek

    Zaprawka:
    2 łyżki mąki pszennej
    2 czubate łyżki kwaśnej śmietany

    Stopiona słonina na skwarki- ok. 30 g
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz czerwony

Barszcz czerwony zabielany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obrane jarzyny do barszczu 1. Wszystkie jarzyny obieramy, myjemy.
  • 2. Buraki kroimy w cienkie plasterki. Pietruszkę, selera, marchewkę- w półsłupki. Cebulę- w grubszą kostkę.
  • warzywa zalane wodą 3. Warzywa zalewamy 1 1/2 l zimnej wody.
  • gotowanie barszczu 4. Gotujemy do miękkości. Uzupełniamy wodę.
  • 5. Wówczas doprawiamy: solą, vegetą, pieprzem. Wlewamy sok z cytryny- ok 2 łyżek.
    Dodajemy zmiażdżony czosnek.
  • zaprawka z mąki i śmietany 6. Robimy zaprawkę z mąki i śmietany. Dokładnie ucieramy na gładką masę.
    Wlewamy nieco gorącej zupy. A następnie wlewamy zaprawkę do całości. Zagotowujemy chwilkę.
  • zaprawiony barszczyk 7. Topimy słoninkę i wlewamy do zupy.
    Posypujemy posiekaną natką i majerankiem.
  • barszczy czerwony zabielany z ziemnaczkami 8. Podajemy na gorąco z ziemniaczkami z koperkiem.
    Smacznego :)

Porady

Warzyw nie ścieram na tarce- specjalnie. Te grubiej krojone mają wyrazistszy smak. Sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Majeranku w sezonie- używamy świeżego. Zupka jest syta. Podajemy ją osobno z okraszonymi ziemniakami z koperkiem. Albo w wersji, ziemniaki ugotowane kroimy grubo na talerzu i zalewamy barszczykiem. Barszczyk możemy ugotować na dowolnym wywarze z mięsa lub po prostu dodać masło- w wersji dietetycznej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować