Barszcz biały

1 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób

Dziś wam podam przepis na szybki barszcz biały, gotowy w zaledwie trzydzieści minut. Fakt że jest zrobiony z zup w proszku ale używam tylko sprawdzone firmy nie kupuję byle czego. Wiadomo lepszy by był ze swojskiego zakwasu no ale przecież zakwas musi postać aby dojrzał a nam akurat dziś zachciało się barszczu i nie było wyjścia. Szczerze mówiąc nie ważne z czego ważne aby zjeść i się najeść.

  • 30 min
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • 600 g kości schabowych wieprzowych,
    2 łyżki suszonej włoszczyzny,
    1 marchew 150 g,
    1 łyżka liści selera,
    2 łyżki natki pietruszki (mam swojską mrożoną),
    200 g makaronu u mnie łazanki,
    2 torebki barszcz biały,
    1 śmietana 30 % 200 g,
    4 ziela angielskie,
    2 liście laurowe.
    dodatkowo :
    jajka ugotowane na twardo.
Wystaw ocenę:

1 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz biały

Barszcz biały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać dwa i pół litra wody, włożyć koście schabowe wieprzowe i dodać marchew pokrojoną dowolnie oraz suszoną włoszczyznę, ziela angielskie i liście laurowe. Całość od zagotowania gotować na wolnym ogniu do czasu miękkości mięsa na kościach oraz marchwi. W czasie gotowania się wywaru zdjąć pianę powstałą podczas gotowania. Następnie przygotować dowolny makaron, dodać również liście selera pokrojone i doprawić lekko do smaku, gdy mięso na kościach oraz marchew są już miękkie wsypać makaron i nadal gotować na wolnym ogniu do czasu miękkości makaronu.
  • zupa 2. Jak już makaron w wywarze jest miękki przygotować barszcz biały ( ja wsypuję obie torebki każda po 66 g do litrowego słoika wlewam 3/4 szklanki wody, zakręcam słoik i dokładnie mieszam aby nie było grudek ). Wlać przygotowane barszcze do wywaru i pogotować mniej więcej piętnaście minut na wolnym ogniu.
  • zupa 3. Gdy już zupa z makaronem i rozrobionym barszczem białym pogotowała się wyznaczony czas przygotować śmietanę wlać ją od razu do gotującej się zupy, zamieszać lekko zagotować. Na koniec dodać natkę pietruszki i również chwilę zagotować. Doprawić w czasie gotowania przyprawą uniwersalną. Jeżeli ktoś nie uznaje śmietany można pominąć.
  • zupa 4. Ugotowaną jeszcze gorącą zupę podałam z jajkiem ugotowanym na twardo, nie miałam kiełbasy bo również bym dodała. No ale przecież nie zawsze musi być z kiełbasą. Barszcz biały pomimo że z torebki wyszedł rewelacyjnie smaczny. Taki barszcz to szybkie rozwiązanie dla zapracowanych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować