Baranki z ryzu preparowanego

4.49 (195 ocen)

  • 30 min

Słodka odmiana tradycyjnych szyszek. Moj syn miał wiele radosci przy ich wykonywaniu.

  • 30 min

Składniki:

  • 30 dkg krówek,
    1/2 kostki margaryny,
    1-2 łyżki kakao,
    15 dkg ryżu preparowanego


    dodatkowo:
    rodzynki na oczy,
    biszkopty,
    orzeszki w czekoladzie
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Baranki z ryzu preparowanego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryz wysypujemy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika (150st)i wysuszamy ok 15 minut, często mieszając.Wyjmujemy gdy ryż będzie chrupiący.
    Krowki z margaryną podgrzewamy na ogniu,az do uzyskania jednolitej masy.Dodajemy kakao,mieszamy.Odkładamy 1 łyżkę masy do miseczki.
    Wsypujemy ryż i mieszamy, az masa oblepi ryż.
    Z biszkoptów wykrawamy literatką kólka.
    Przez woreczek foliowy bierzemy masę,formujemy kulę,z jednej strony przykładamy biszkopt i oblepiamy go ryzem.Odstawiamy do zastygnięcia masy.
    Odstawioną wczesniej masę podgrzewamy,maczamy w niej rodzynki i przylepiemy jako oczy do biszkoptu.Orzeszki maczamy takze w masie i przylepaimy jako rogi.Malujemy masą oczy i buzię.Odstawiamy do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować