Baranki z masła

  • wyświetlono: 2146 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Na Wielkanocnym stole obowiązkowo goszczą masła smakowe w postaci baranków.

Marta Ryżek-Kalkowska
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

3 kostki masła po 200g
1 ząbek czosnku
1łyżeczka chrzanu
goździki suszone
bukszpan
rzeżucha

Sposób przygotowania przepisu:

Baranki z masła

  • masło1. Miękkie masło wkładamy do dwóch miseczek. Do jednej wkładamy łyżeczkę chrzanu , a do drugiej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy.
    Schładzamy w lodówce.
  • forma do baranków2. Następnie zimnym masłem smakowym wypełniamy formę do robienia baranków z masła.
    Robimy 3 rodzaje smakowych baranków : Czosnkowy, chrzanowy i naturalny. Dekorujemy uszy i ogonek z listków bukszpanu, oczy z goździków.
    Futerko barankom robimy za pomocą masła włożonego do czosnkownicy. Po zrobieniu Baranków można je ustawić na wyrośniętej rzeżuszce.
PP_04-2015

Porady

Formę do baranków z masła najlepiej włożyć do woreczka foliowego aby łatwiej wychodziły z formy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaczosnekchrzanWielkanocmasłobaranekmasło smakoweśniadanie wielkanocneprzepis_miesiąca1000baranki z masłabaranek z masłaforma do baranków

Komentarze

Podobne przepisy

kapusta wigilijna

Dodane przez: Neblina36

Wigilijna kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami znana jest w...

image-1tabs7l

Dodane przez: Konstancja

Brukselka z bułką tartą

Niedoceniona brukselka z bułką...

ROLADKI Z TORTILLI  W TRZECH WERSJACH SMAKOWYCH

Dodane przez: Maggie79

ROLADKI Z TORTILLI Z szynką i serem

Roladki to pyszna i kolorowa kompozycja...

image-0n2953c

Dodane przez: monika016

Roladki z tortilli z łososiem i chrzanem

Roladki z tortilli robimy dość...

nachos z tortilli

Dodane przez: Magda_Z

Nachos z tortilli

Pyszna i szybka przekąska z placków...

image-28y2joj

Dodane przez: Habibi Chi

Schab z szynkowaru

Kiedy mamy już dość wędlin z konserwantami,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE