Baranki wielkanocne

0 (0 ocen)

  • 40 min

Skaczące po trawie i po łące:)

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 2 lub 3 baranki:
    300g mąki
    25g drożdży
    100ml mleka
    100g cukru
    70g masła
    1 jajko + jajko lub żółtko do posmarowania bułek
    Kokos oraz kilka rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Baranki wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić i ostudzić. Drożdże rozetrzeć z cukrem, a następnie zalać ciepłym mlekiem. Dodać pozostałe składniki oprócz masła i wyrobić ciasto. Masłem polać ciasto i ponownie je zagnieść, ale już w misce. Wyrabiać tak długo aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Gdyby ciasto bardzo się kleiło lekko podsypać mąką, ale w bardzo małej ilości. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, ponownie chwilkę go wyrobić. Z ciasta oderwać 2 – 3 większe kawałki na głowy, a pozostałe mniejsze na tułów rogi oraz nogi. Kawałki na głowy i tułów formować w kuleczki i układać obok siebie. Rogi i nogi powstają poprzez utworzenie wałeczków z ciasta, wałki na rogi trzeba dodatkowo skręcić w ślimaka. Dodatkowo należy wcisnąć rodzynkę, aby powstało oko baranka. Gotowe baranki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kokosem. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach do zrumienienia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować