Bananowiec

0 (0 ocen)

coś pysznego dla dzieci.

Składniki:

  • ciasto:
    2 jajka
    40 g cukru
    60 g mąki
    proszek do pieczenia

    Masa:
    1 kg bananów
    3 żółtka
    3 białka
    szczypta soli
    1 1/2 kostki masła
    1 szklanka cukru pudru
    3 opakowania galaretek cytrynowa, pomarańczowa i wiśniowa.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na puszysty krem . Wmieszać mąkę i proszkiem do pieczenia, przelać do formy natłuszczonej masłem i wyłożonej pergaminem. Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. wyjąc zostawić do wystudzenia.
  • 2. Przygotować masę. Miękkie masło utrzeć z żółtkami, dodać cukier i cały czas ucierając stopniowo dodawać banany ( przeciśnięte przez praskę do ziemniaków lub wygniecione widelcem ). jeden cały owoc zostawić do dekoracji.
  • 3. Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić. Zmiksować z masą bananową i przelać na wystudzony biszkopt. Odstawić do lodówki na 1 godz.
  • 4. Galaretkę wiśniową rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić , aż zacznie tężeć. Białka ubić na sztywną pianę i dodać tężejącą galaretkę wiśniową i przelać na masę bananową. Odstawić, by piana stężała.
  • 5. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić. Na pianie ułożyć plastry banana i zalać galaretką pomarańczową. Gdy galaretka się zetnie, ciasto będzie gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować