1.Jajka ubić z cukrem na puszysty krem . Wmieszać mąkę i proszkiem do pieczenia, przelać do formy natłuszczonej masłem i wyłożonej pergaminem. Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. wyjąc zostawić do wystudzenia.
2.Przygotować masę. Miękkie masło utrzeć z żółtkami, dodać cukier i cały czas ucierając stopniowo dodawać banany ( przeciśnięte przez praskę do ziemniaków lub wygniecione widelcem ). jeden cały owoc zostawić do dekoracji.
3.Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić. Zmiksować z masą bananową i przelać na wystudzony biszkopt. Odstawić do lodówki na 1 godz.
4.Galaretkę wiśniową rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić , aż zacznie tężeć. Białka ubić na sztywną pianę i dodać tężejącą galaretkę wiśniową i przelać na masę bananową. Odstawić, by piana stężała.
5.Galaretkę pomarańczową rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić. Na pianie ułożyć plastry banana i zalać galaretką pomarańczową. Gdy galaretka się zetnie, ciasto będzie gotowe.
Komentarze