Ciasto Bananowiec

  • wyświetlono: 1938 |
  • dodany do książki kucharskiej: 17 |
  • polecenia: 0

Ciasto dosyć popularne, ale większość mas zawiera surowe żółtka, za czym ja nie przepadam :) Dlatego zrobiłam swoją wersję :)

Joanna Tokarz

Składniki

Na blaszkę 24x36cm

Biszkopt:
7 jajek
1 szklanka cukru
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
7 łyżek mąki krupczatki
7 łyżek maki ziemniaczanej

Masa bananowa:
400g masła
3/4 szklanki cukru pudru
4 banany
1 galaretka cytrynowa

2 galaretki truskawkowe

Różowa pianka:
4 białka
4 łyżki cukru
1 galaretka truskawkowa

Wierzch:
3 galaretki agrestowe
4 banany

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Bananowiec

  • Biszkopt 1. Przed przygotowaniem biszkoptu rozpuszczamy 1 galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawiamy do stężenia, ale tak by można ją było bez problemów nabierać łyżką lub przelewać. 2 galaretki truskawkowe zalewamy ok 750ml gorącej wody i także pozostawiamy do wystudzenia. 1 galaretkę truskawkową zalewamy 1 szklanką gorącej wody, studzimy.
    Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy powoli cukier, a następnie żółtka. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do gotowej masy biszkoptowej i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Spód i boki blaszki smarujemy tłuszczem, dodatkowo spód wysypujemy bułką tartą. Przelewamy biszkopt i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 30 minut (do suchego patyczka). Po wyciągnięciu rzucamy blaszką z ok 40cm i pozostawiamy do przestudzenia.
  • Masa bananowa2. Masa bananowa:
    Miękkie masło ucieramy do białości wraz z cukrem pudrem. Banany kroimy na plasterki i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy powoli do utartego masła. Na końcu po trochę dodajemy stężałą galaretkę cytrynową. Gotową masę wykładamy na biszkopt (w formie), wygładzamy dokładnie po bokach, by nie było żadnych szpar.
    Rozpuszczamy także 3 galaretki agrestowe w 1,5l wody.
  • Galaretka truskawkowa3. Na masę bananową delikatnie po jednej łyżce wylewamy galaretkę truskawkową. Pozostawiamy w lodówce do stężenia.
  • Pianka z białek, cukru i galaretki truskawkowej4. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Do piany dolewamy powoli galaretkę truskawkową rozpuszczoną w szklance wody. Gotową piankę przelewamy od razu na stężałą galaretkę, wygładzamy i ponownie wkładamy do lodówki.
  • Ostatnia warstwa galaretka agrestowa i banany5. Na sztywną piankę układamy pokrojone w ok. 4mm plasterki banany i wylewamy połowę galaretki agrestowej. Banany powinny się podnieść i swobodnie pływać. Wstawiamy do lodówki. Resztę galaretki wylewamy dopiero wtedy, gdy poprzednia warstwa dobrze nam zastygnie. Po całkowitym stężeniu ostatniej warstwy ciasto możemy kroić i podawać :)

Porady

Masa bananowa lubi się ścinać- jeśli tak się stanie wystarczy na nowo utrzeć ok 60g masła z 4 łyżkami cukru pudru, a następnie dodawać po 1 łyżce ściętej masy i dokładnie ucierać.

Jeśli nasza forma jest zbyt niska, przed nałożeniem pianki warto zabezpieczyć boki folią aluminiową. Pozwoli nam to później bez obaw wylać galaretkę agrestową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczylaCiastobananydo kawyz galaretkąmasa bananowabananowiecna biszkopcieprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

BANANOWIEC

Dodane przez: ewa76

CIASTO BANANOWIEC

Ciato jest smaczne i wyjatkowe.

Bananowiec

Dodane przez: bogusia82

Bananowiec

W upalne dni najlepiej smakują...

image-0qnnkh1

Dodane przez: katarzyna-p

Bananowiec

Ciasto idealne na każdą okazję.

bananowiec

Dodane przez: mariosylwia

Bananowiec

Tanie i szybkie w przygotowaniu...

Bananowiec

Dodane przez: zielonakuchniablog

Bananowiec

Przepyszne i proste ciasto na zimno....

Bananowiec

Dodane przez: miki89

Bananowiec

szybki, pyszny placek z bananami

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.