Ciasto Bananowiec

4.5 (141 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Ciasto dosyć popularne, ale większość mas zawiera surowe żółtka, za czym ja nie przepadam :) Dlatego zrobiłam swoją wersję :)

Składniki:

  • Na blaszkę 24x36cm

    Biszkopt:
    7 jajek
    1 szklanka cukru
    1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
    7 łyżek mąki krupczatki
    7 łyżek maki ziemniaczanej

    Masa bananowa:
    400g masła
    3/4 szklanki cukru pudru
    4 banany
    1 galaretka cytrynowa

    2 galaretki truskawkowe

    Różowa pianka:
    4 białka
    4 łyżki cukru
    1 galaretka truskawkowa

    Wierzch:
    3 galaretki agrestowe
    4 banany
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Biszkopty

Ciasto bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Przed przygotowaniem biszkoptu rozpuszczamy 1 galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawiamy do stężenia, ale tak by można ją było bez problemów nabierać łyżką lub przelewać. 2 galaretki truskawkowe zalewamy ok 750ml gorącej wody i także pozostawiamy do wystudzenia. 1 galaretkę truskawkową zalewamy 1 szklanką gorącej wody, studzimy.
    Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy powoli cukier, a następnie żółtka. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do gotowej masy biszkoptowej i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Spód i boki blaszki smarujemy tłuszczem, dodatkowo spód wysypujemy bułką tartą. Przelewamy biszkopt i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 30 minut (do suchego patyczka). Po wyciągnięciu rzucamy blaszką z ok 40cm i pozostawiamy do przestudzenia.
  • Masa bananowa 2. Masa bananowa:
    Miękkie masło ucieramy do białości wraz z cukrem pudrem. Banany kroimy na plasterki i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy powoli do utartego masła. Na końcu po trochę dodajemy stężałą galaretkę cytrynową. Gotową masę wykładamy na biszkopt (w formie), wygładzamy dokładnie po bokach, by nie było żadnych szpar.
    Rozpuszczamy także 3 galaretki agrestowe w 1,5l wody.
  • Galaretka truskawkowa 3. Na masę bananową delikatnie po jednej łyżce wylewamy galaretkę truskawkową. Pozostawiamy w lodówce do stężenia.
  • Pianka z białek, cukru i galaretki truskawkowej 4. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Do piany dolewamy powoli galaretkę truskawkową rozpuszczoną w szklance wody. Gotową piankę przelewamy od razu na stężałą galaretkę, wygładzamy i ponownie wkładamy do lodówki.
  • Ostatnia warstwa galaretka agrestowa i banany 5. Na sztywną piankę układamy pokrojone w ok. 4mm plasterki banany i wylewamy połowę galaretki agrestowej. Banany powinny się podnieść i swobodnie pływać. Wstawiamy do lodówki. Resztę galaretki wylewamy dopiero wtedy, gdy poprzednia warstwa dobrze nam zastygnie. Po całkowitym stężeniu ostatniej warstwy ciasto możemy kroić i podawać :)

Porady

Masa bananowa lubi się ścinać- jeśli tak się stanie wystarczy na nowo utrzeć ok 60g masła z 4 łyżkami cukru pudru, a następnie dodawać po 1 łyżce ściętej masy i dokładnie ucierać. Jeśli nasza forma jest zbyt niska, przed nałożeniem pianki warto zabezpieczyć boki folią aluminiową. Pozwoli nam to później bez obaw wylać galaretkę agrestową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Masa Galaretka Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować