Bananowe ciasteczka z kleiku ryżowego z rodzynkami (bez cukru, jajek i mąki)

4.5 (162 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Są przepyszne, więc z pewnością przypadną do gustu zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Nie zawierają jajek, cukru, ani mąki, dzięki czemu idealnie sprawdzą się wśród osób będących na diecie bezglutenowej oraz alergików. Chrupiące z zewnątrz - skrywają w sobie lekko miękkie, bananowe wnętrze, któremu dodatkowej słodyczy nadają rodzynki.
A zapach? Obłędny! Zresztą sami koniecznie spróbujcie.

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • (około 10 sztuk)
    200g banana
    100g kleiku ryżowego
    25g masła/margaryny
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    50g rodzynek
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Bananowe ciasteczka z kleiku ryżowego z rodzynkami (bez cukru, jajek i mąki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło/margarynę utrzeć do puszystości i połączyć z uprzednio zblendowanym bananem.
    Do powstałej masy dodać kleik oraz proszek do pieczenia.
    Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni.
    Na końcu wmieszać rodzynki.
    Z ciasta uformować kulki o wielkości średniego orzecha włoskiego.
    Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
    Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w 180 stopniach.
    (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.)
    Ciasteczka ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Kleik ryżowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować