Banalny niebanalny dżemor z borówek amerykańskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Borówkom odrywamy ogonki, myjemy i lekko suszymy. Przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem. Aby dżem uzyskał lepszą konsystencję owoce możemy rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków lub poprostu widelcem. Odstawiamy na godzinę.
2.Po godzinie dodajemy sok z cytryny a następnie mieszamy. Tak przygotowane borówki gotujemy w garnku na małym ogniu przez około godzinę. Pamiętajcie o częstym mieszaniu, aby się nie przypalił dżem. Po upływie godziny należy odstawić dżem aby całkowicie wystygł. Jeżeli jest gęsty, wystarczy go podgrzać i poprzelewać do słoiczków (wytrzyjcie dobrze słoiczki, aby nie dopadła Was plaga mrówek). Jeżeli dżem nie jest gęsty, radzę pogotować jeszcze przez ok. 30-40 min i wtedy przelać do słoików. Pasteryzujemy przez ok. 10-15 min.
Komentarze