To jedno z moich ulubionych ciast, które powstało poprzez połączenie i
modyfikacje ciasta i masy z różnych przepisów. Goście twierdzą ,że
smakuje niesamowicie
Bakaliowy puszek z masą kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka zmiksuj na sztywną pianę, wsyp cukier i ubijaj, aż się
rozpuści. Dodaj żółtka i zmiksuj. Następnie mąkę, kakao wymieszaj z
proszkiem do pieczenia, wsyp do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj
łyżką. Na końcu wsyp powoli wszystkie bakalie delikatnie i także
wymieszaj przy pomocy łyżki. Ciasto podziel na 2 części. Każdą piecz
w blaszce 24 na 38 cm w temperaturze 160 stopni przez około 20-25 minut.
2.Przygotuj masę. Maso doprowadź do temperatury pokojowej i zmiksuj
dodając małymi porcjami masę krówkową i alkohol.
3.Na jedną warstwę ciasta wyłóż połowę masy, rozłóż herbatniki
lekko namoczone w kawie, drugą część masy i biszkopt. Można też
rozstawić trochę masy na wierzch deseru. Ciasto schłodź w lodówce
przez około 2 godziny.
Komentarze