Bakaliowy puszek z masą kajmakową

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

To jedno z moich ulubionych ciast, które powstało poprzez połączenie i
modyfikacje ciasta i masy z różnych przepisów. Goście twierdzą ,że
smakuje niesamowicie

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki biszkoptu:
    8 białek
    3 żółtka
    180g cukru
    50g zmielonych zmielonych migdałów
    50 gram drobno pokrojonego słonecznika
    100g zmielonych orzechów włoskich
    100g wiórków kokosowych
    100 gram drobno pokrojonych suszonych moreli
    2 łyżki mąki pszennej tortowej
    Łyżka kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki masy:
    2 szklanki gotowej masy krówkowej
    330 gram masła
    Mały kieliszek wódki

    Ponadto:
    10 dag herbatników kakaowych
    1/3 szklanki zaparzonej mocnej kawy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Bakaliowy puszek z masą kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka zmiksuj na sztywną pianę, wsyp cukier i ubijaj, aż się
    rozpuści. Dodaj żółtka i zmiksuj. Następnie mąkę, kakao wymieszaj z
    proszkiem do pieczenia, wsyp do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj
    łyżką. Na końcu wsyp powoli wszystkie bakalie delikatnie i także
    wymieszaj przy pomocy łyżki. Ciasto podziel na 2 części. Każdą piecz
    w blaszce 24 na 38 cm w temperaturze 160 stopni przez około 20-25 minut.
  • 2. Przygotuj masę. Maso doprowadź do temperatury pokojowej i zmiksuj
    dodając małymi porcjami masę krówkową i alkohol.
  • 3. Na jedną warstwę ciasta wyłóż połowę masy, rozłóż herbatniki
    lekko namoczone w kawie, drugą część masy i biszkopt. Można też
    rozstawić trochę masy na wierzch deseru. Ciasto schłodź w lodówce
    przez około 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować