Babka z żurawiną

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Babka jest prosta w przygotowaniu, ale bardzo smaczna i aromatyczna. Można polać ją polać polewą lub lukrem i dowolnie udekorować - pychotka.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 10dag masła
    25dag cukru
    2 jajka
    190g jogurtu naturalnego
    5 łyżek mleka
    30dag mąki
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    10dag żurawiny suszonej
    Masło do natłuszczenia formy
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, następnie jogurt i mleko. Dokładnie wymieszać, powoli dosypują mąkę wymieszaną z sodą. Całość dokładnie wymieszać, pod koniec dodać żurawinę.
    Formę do babki - swoje ciasto upiekłam w dwóch mniejszych formach, natłuścić masłem i wyłożyć do niej ciasto.
    Formę wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec ok 50-60 minut do suchego patyczka.
    Po upieczeniu wystudzoną babkę wyjąć z formy, wystudzić i dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować