Babka maślankowa z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Prosta babka na maślance z dodatkiem suszonej żurawiny. Wilgotna, puszysta i podzielna baba. Prosty, smaczny dodatek do kawy.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    4 małe jajka
    150 g maślanki
    ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
    ½ szklanki oleju bez zapachu(u mnie rzepakowy)
    1 i ¾ szklanki mąki tortowej(u mnie zielone opakowanie)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Tłuszcz do formy
    Sól do smaku
    ¾ szklanki suszonej żurawiny
    Lukier:
    ¾ szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka soku z cytryny, przegotowana woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Babka maślankowa z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: żurawinę zaląć gorącą wodą, odstawić na 5 minut, następnie osączyć na sitku.Jajka sparzyć, wybić, dodać szczyptę soli do smaku, wsypać cukier, ubić na białą, sztywną masę. Następnie dodać olej, ucierać około 2-3 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodać maslankę, mąkę, delikatnie wymieszać do połaczenia się składników. Formę do ciasta dobrze natłuścić. Wylać 1/3 ciasta do formy, rozłożyć połowę żurawiny, przykryć 1/3 ciasta, rozłożyć pozostałą żurawinę, przykryć pozostałym ciastem. Wstawić formę z ciastem do podgrzanego piekarnika i piec 55 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto, wystudzić na kratce,posypać utartym lukrem.(z podanych składników utrzeć gęsty lukier).

Porady

1.babka będzie bardziej puszysta jeśli część mąki tortowej zastąpimy mąką ziemniaczaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować