Babka maślankowa z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: żurawinę zaląć gorącą wodą, odstawić na 5 minut, następnie osączyć na sitku.Jajka sparzyć, wybić, dodać szczyptę soli do smaku, wsypać cukier, ubić na białą, sztywną masę. Następnie dodać olej, ucierać około 2-3 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodać maslankę, mąkę, delikatnie wymieszać do połaczenia się składników. Formę do ciasta dobrze natłuścić. Wylać 1/3 ciasta do formy, rozłożyć połowę żurawiny, przykryć 1/3 ciasta, rozłożyć pozostałą żurawinę, przykryć pozostałym ciastem. Wstawić formę z ciastem do podgrzanego piekarnika i piec 55 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto, wystudzić na kratce,posypać utartym lukrem.(z podanych składników utrzeć gęsty lukier).
Porady
1.babka będzie bardziej puszysta jeśli część mąki tortowej zastąpimy mąką ziemniaczaną.
Komentarze