Babka twarogowa z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Prosta i szybka babka twarogowa, która nie może się nie udać, przygotujesz ją w zaledwie 10 min. Babkę możesz przygotować z żurawiną lub rodzynkami, a jeśli nie lubisz tego typu dodatków, śmiało pomiń. O smaku cytrynowym jest równie smaczna. Idealna do przygotowania w tygodniu lub do weekendowej, porannej kawki. Chłopaki u mnie bardzo zachwalali, szczególnie najmłodszy w rodzinie a jak on już coś chwali to musi być bardzo dobre. Polecam serdecznie, babka warta uwagi, szczególnie gdy nam się coś słodkiego i nie mamy zbyt wiele czasu.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Keksówka12x30 cm

    70 g miękkiego masła
    150 g cukru
    cukier waniliowy
    szczypta soli
    180 g twarogu półtłustego
    2 jajka
    150 g mąki tortowej typ 450
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody

    Dodatkowo:

    babka z żurawiną – 3 łyżki żurawiny lub można zastąpić rodzynkami
    babka cytrynowa – skórka otarta z jednej cytryny, 2 łyżki soku z cytryny do ciasta

    Polewa cytrynowa:

    1/3 szkl. cukru pudru
    2 – 2,5 łyżeczki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Babki Desery

Babka twarogowa z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka. 1. Do miękkiego masła wsypać cukry i szczyptę soli, ubić krótko na puszystą masę – kilka min. Jeśli chcesz przygotować babkę cytrynową bez dodatków, musisz do cukrów zetrzeć na tarce skórkę z jednej wyparzonej cytryny, dokładnie wymieszać i dodać całość do masła.
    Do ubitego masła z cukrami wrzucić rozdrobniony widelcem twaróg, miksując dodać po jednym jajku. Do ciasta cytrynowego dodać sok z cytryny.
    Do ciasta przesiać przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Wersja z dodatkami, rodzynki, żurawinę zalać wrzątkiem i pozostawić na 5 min. następnie odlać z wody, wysypać na ręcznik papierowy i obsuszyć, obtoczyć w łyżce mąki i dodać do ciasta. Całość dokładnie wymieszać.
    Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na 40 – 60 min. piec do suchego patyczka. Piekłam 45 min.
  • Babka. 2. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika na blat i pozostawić do wystygnięcia. Gdy wystygnie posypać cukrem pudrem lub przygotować lukier cytrynowy.

Porady

Babeczkę można przygotować z dodatkami jak i bez.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Rodzynki Twaróg Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować