Babka twarogowa z żurawiną

  • wyświetlono: 275 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Prosta i szybka babka twarogowa, która nie może się nie udać, przygotujesz ją w zaledwie 10 min. Babkę możesz przygotować z żurawiną lub rodzynkami, a jeśli nie lubisz tego typu dodatków, śmiało pomiń. O smaku cytrynowym jest równie smaczna. Idealna do przygotowania w tygodniu lub do weekendowej, porannej kawki. Chłopaki u mnie bardzo zachwalali, szczególnie najmłodszy w rodzinie a jak on już coś chwali to musi być bardzo dobre. Polecam serdecznie, babka warta uwagi, szczególnie gdy nam się coś słodkiego i nie mamy zbyt wiele czasu.

Zdjęcie do publikacji.
  • 1 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Keksówka12x30 cm

70 g miękkiego masła
150 g cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
180 g twarogu półtłustego
2 jajka
150 g mąki tortowej typ 450
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody

Dodatkowo:

babka z żurawiną – 3 łyżki żurawiny lub można zastąpić rodzynkami
babka cytrynowa – skórka otarta z jednej cytryny, 2 łyżki soku z cytryny do ciasta

Polewa cytrynowa:

1/3 szkl. cukru pudru
2 – 2,5 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Babka twarogowa z żurawiną

  • Babka.1. Do miękkiego masła wsypać cukry i szczyptę soli, ubić krótko na puszystą masę – kilka min. Jeśli chcesz przygotować babkę cytrynową bez dodatków, musisz do cukrów zetrzeć na tarce skórkę z jednej wyparzonej cytryny, dokładnie wymieszać i dodać całość do masła.
    Do ubitego masła z cukrami wrzucić rozdrobniony widelcem twaróg, miksując dodać po jednym jajku. Do ciasta cytrynowego dodać sok z cytryny.
    Do ciasta przesiać przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Wersja z dodatkami, rodzynki, żurawinę zalać wrzątkiem i pozostawić na 5 min. następnie odlać z wody, wysypać na ręcznik papierowy i obsuszyć, obtoczyć w łyżce mąki i dodać do ciasta. Całość dokładnie wymieszać.
    Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na 40 – 60 min. piec do suchego patyczka. Piekłam 45 min.
  • Babka.2. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika na blat i pozostawić do wystygnięcia. Gdy wystygnie posypać cukrem pudrem lub przygotować lukier cytrynowy.

Porady

Babeczkę można przygotować z dodatkami jak i bez.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życieŻurawinatwarógDeserw kilka chwilrodzynkicytrynaWielkanocbabkadla dziecitania kuchniado kawyprosty przepisbabka twarogowababka serowa

Komentarze

Podobne przepisy

Ucierane Ciasto Twarogowe Z Rabarbarem

Dodane przez: gotowanietoproste

Ucierane Ciasto Twarogowe Z Rabarbarem

Jest już rabarbar, więc nie mogłam...

Ciasto twarogowe z jagodami

Dodane przez: Skotka

Ciasto twarogowe z jagodami

Ciasto szybkie i smaczne. Doskonały...

Ciasto twarogowe z jagodami.

Dodane przez: bo-zycie-ma-smak

Ciasto twarogowe z jagodami

Serniki należą zdecydowanie do...

gotowe

Dodane przez: ziutula

ciasto twarogowe z jabłkami

ciasto jest obłędnie smaczne, nie...

Placek twarogowo - owsiany z galaretką

Dodane przez: JustKuchcik

Placek twarogowo - owsiany z galaretką

Proste w przygotowaniu ciasto o...

Ciasto szpinakowe

Dodane przez: rzelkazag

Ciasto szpinakowe z żurawiną

Odkąd na święta wielkanocne przygotowałam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE