Babka z mrożonymi malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, dodać sól, cukier waniliowy, rozpuszczone masło,jajko i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Miskę przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut do wyrośnięcia ciasta.
2.Wsypać mrożone maliny, delikatnie wyrobić by połączyć owoce z ciastem. Przełożyć do formy na babkę wysmarowanej masłem , ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
3.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35 minut. Ostudzić, polać lukrem.
4.Lukier:
Maliny rozmrozić, przetrzeć przez sitko by usunąć pestki. Wsypać cukier puder, rozetrzeć łyżką do uzyskania gładkiego lukru. W razie potrzeby by uzyskać idealną konsystencję można dosypać niewielką ilość cukru lub dodać odrobinę wody.
Komentarze