Babka z mrożonymi malinami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niezwykła babka wielkanocna z malinami i malinowym lukrem. Pyszna, wilgotna, mocno owocowa.

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    25 g świeżych drożdży

    80 g cukru

    150 ml mleka

    szczypta soli

    1 łyżeczka cukru waniliowego

    30 g rozpuszczonego masła

    1 duże jajko

    250 g mąki pszennej

    80 g mrożonych malin

    masło do wysmarowania formy

    malinowy lukier:

    30 g mrożonych malin

    1/2 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka z mrożonymi malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, dodać sól, cukier waniliowy, rozpuszczone masło,jajko i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Miskę przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut do wyrośnięcia ciasta.
  • 2. Wsypać mrożone maliny, delikatnie wyrobić by połączyć owoce z ciastem. Przełożyć do formy na babkę wysmarowanej masłem , ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  • 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35 minut. Ostudzić, polać lukrem.
  • 4. Lukier:
    Maliny rozmrozić, przetrzeć przez sitko by usunąć pestki. Wsypać cukier puder, rozetrzeć łyżką do uzyskania gładkiego lukru. W razie potrzeby by uzyskać idealną konsystencję można dosypać niewielką ilość cukru lub dodać odrobinę wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować