Babka z czerwonym winem, orzechami włoskimi i przyprawą korzenną

4.43 (7 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepyszna, puszysta babka o smaku czerwonego wina, z nutą korzennych przypraw i z dodatkiem orzechów włoskich, to idealny deser na chłodne jesienne lub zimowe dni.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
    250 g cukru pudru
    250 g mąki
    250 g wina czerwonego wytrawnego
    200 g orzechów włoskich siekanych lub zmielonych
    16 g proszku do pieczenia - 1 opakowanie
    5 jajek
    2-3 łyżeczki przyprawy korzennej
    2 łyżki ciemnego kakao

    Dodatkowo:

    foremka na babkę o średnicy ok. 23 cm lub większa
    masło do wysmarowania foremki
    bułka tarta do wysypania foremki
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.43 (7 ocen)

Zobacz również:

Babka orzechowa Desery

Babka z czerwonym winem, orzechami włoskimi i przyprawą korzenną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem, następnie nie przerywając mieszania dodajemy po jednym żółtku.
  • 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i posiekanymi orzechami.
    Gdy masło z żółtkami mamy utarte, dodajemy naprzemiennie i partiami mieszankę z mąką i wino, cały czas mieszając na wolnych obrotach miksera.
  • 3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem.
  • 4. Gotowe ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
    Pieczemy przez pierwsze 10 minut w 180 stopniach, następnie skręcamy do 150-160 stopni i pieczemy przez kolejne 40 minut do "suchego patyczka".

Porady

* Orzechy włoskie możemy zastąpić migdałami lub orzechami laskowymi. * Ja użyłam przyprawy do ciasteczek korzennych, ale możemy użyć dowolnej mieszanki korzennej lub przyprawy do grzańca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować