Pyszna, prosta i niezwykle aromatyczna. Polecam zwłaszcza jeśli brakuje czasu.
1 godz. 40 min
Składniki:
200 g mąka pszenna (typ 450)
120 g mąka ziemniaczana
80 g cukier kryształ
100 g cukier puder
280 g jaj (u mnie 4 sztuki jaja duże wiejskie)
10 ml esencja pomarańczowa
70 g skórka pomarańczowa
6 g (mała łyżeczka) proszek do pieczenia
250 g masło/margaryna
Babka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Następnie dodajemy stopniowo żółtka- cały czas ucierając. Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier kryształ. Do masy maślanej dodajemy mąkę z proszkiem( wcześniej łyżkę odkładamy do obsypania skórki kandyzowanej) a następnie pianę i delikatnie mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy skórkę i aromat.
Gotowe ciasto wykładamy do foremki na babkę (ja włożyłam do 2 jednej większej 2 małej -ale polecam upiec w jednej dużej). Pieczemy ok. 45 minut- (u mnie bez termoobiegu-pod koniec piekąc na opcji góra i dół). Studzimy. Przed podaniem pudrujemy, lukrujemy albo oblewamy czekoladą.Smacznego.
Porady
Babkę możemy polukrować, obsypać pudrem, albo oblać czekoladą
Komentarze