Babka pomarańczowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszna, prosta i niezwykle aromatyczna. Polecam zwłaszcza jeśli brakuje czasu.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 200 g mąka pszenna (typ 450)
    120 g mąka ziemniaczana
    80 g cukier kryształ
    100 g cukier puder
    280 g jaj (u mnie 4 sztuki jaja duże wiejskie)
    10 ml esencja pomarańczowa
    70 g skórka pomarańczowa
    6 g (mała łyżeczka) proszek do pieczenia
    250 g masło/margaryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Następnie dodajemy stopniowo żółtka- cały czas ucierając. Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier kryształ. Do masy maślanej dodajemy mąkę z proszkiem( wcześniej łyżkę odkładamy do obsypania skórki kandyzowanej) a następnie pianę i delikatnie mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy skórkę i aromat.
    Gotowe ciasto wykładamy do foremki na babkę (ja włożyłam do 2 jednej większej 2 małej -ale polecam upiec w jednej dużej). Pieczemy ok. 45 minut- (u mnie bez termoobiegu-pod koniec piekąc na opcji góra i dół). Studzimy. Przed podaniem pudrujemy, lukrujemy albo oblewamy czekoladą.Smacznego.

Porady

Babkę możemy polukrować, obsypać pudrem, albo oblać czekoladą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować