Babka piaskowa

  • wyświetlono: 7167 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Babka piaskowa

eluchap
  • Łatwy

Składniki

- margaryny Kasia: 250 gramów
- jajek: 6 sztuk
- cukru pudru: 1 szklanka
- mąki ziemniaczanej: 0.5 szklanki
- budynie o smaku śmietankowym bez cukru: 2 sztuki
- mąki tortowej: 1 szklanka
- proszku do pieczenia: 2 łyżeczki

Sposób przygotowania przepisu:

Babka piaskowa

  • 1. Miękką margarynę i cukier puder ucieramy robotem na puch Gdy składniki się połączą, dodajemy cały czas ucierając, po jednym żółtku. Całość ucieramy jeszcze przez 2 minuty, siejemy przez sito obie mąki, budynie i proszek do pieczenia, nadal ucieramy. Gdy ciasto będzie jednolite, dodajemy pianę ubitą z białek i szczyptą soli delikatnie łączymy z ciastem.
  • 2. Ciasto przelewamy do formy w kształcie babki, uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
  • 3. Temperatura piekarnika : 180oC

    Czas pieczenia: 45 minut.
  • 4. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem,polewą czekoladową

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wielkanocbabkawiosnaciasto_wielkanocne

Komentarze

Podobne przepisy

babka

Dodane przez: Milena127

BABKA PIASKOWA

Babka jest przepyszna, a poza tym...

image-1j9pqxo

Dodane przez: Alex M

Babka piaskowa

Zwykła, prosta i klasyczna - babka...

Babka piaskowa

Dodane przez: bieniaszka

Babka piaskowa dwukolorowa

Babka nie tylko na Wielkanoc :-)...

image-128yx2c

Dodane przez: xamelka1

Babka piaskowa

Babka jest smaczna,pulchna i łatwa...

Babka piaskowa, przepis z zeszytu babci.

Dodane przez: ekoKlaudia

Babka piaskowa

Smak dzieciństwa, czas do niego...

image-13sioyy

Dodane przez: zrobtosmacznie

BABKA PIASKOWA

Dziś przepis na dwukolorową babkę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE