Babka " Murzynka Gęsina "

2.67 (3 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przy Niedzieli oczywiście nie można zapomnieć o cieście do kawy zatem zapraszam po przepis który czeka na Państwa już na blogu

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 gęsie jajko,
    1 szklanka cukru,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 łyżeczka sody oczyszczonej,
    2 łyżki śmietany 18 %,
    2,5 szklanki mąki pszennej,
    2 łyżki kakao,
    3/4 szklanki oleju,
    3 łyżki powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

2.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Babka " murzynka gęsina " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Gęsie jajko zmiksować z cukrem na pulchną masę, następnie dodać resztę składników i miksować przez dwie minuty do połączenia się w jedną całość. ciasto musi mieć konsystencję mocno kwaśnej śmietany
  • ciasto 2. Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej na babki wstawić do piekarnika ustawionego i nagrzanego na 180 stopni i piec 60 minut, 35 minut przed końcem nakryć folią aluminiową a 5 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika
  • ciasto 3. Ostygnięte przełożyć na talerz do góry dnem a po całkowitym wystygnięciu oblać polewą, lukrem lub kto czym ma ochotę i można udekorować
  • ciasto 4. Gotowe ciasto można podawać z powidłami lub dowolnym dżemem jest mega pulchne i smaczne
  • ciasto 5. Polecam jak najbardziej ciasto do kawy a nawet na spotkanie z przyjaciółmi
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować