Sękacze są trudne i pracochłonne ta babka jest łatwiejsza i też bardzo smaczna.
30 min
Składniki:
25 dag masła
1 szklanka cukru
6 jajek
50 ml rumu
5 dag mielonych migdałów
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
margaryna do wysmarowania formy
bułka tarta do formy
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
sok z cytryny
Babka jak sękacz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wysoką formę z kominkiem dokładnie wysmarować margaryna i wysypać bułką tartą. Całe masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, w trakcie ucierania dosypywać przesiane obie mąki oraz migdały i po 1 żółtku i na końcu rum. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć ją z gładkim ciastem
2.Na dnie przygotowanej formy rozsmarować dwie łyżki ciasta i zapiec w temp. 200st około 5min. Po zapieczeniu rozsmarować kolejną porcję ciasta i tak postępujemy do wykończenia ciasta, ma być dużo warstw. Ważne, aby było dużo warstw i muszą być dobrze zarumienione(moje były za słabo przez co mało widać sęki).
3.Upieczone ciasto zostawić w formie do wystudzenia i dopiero ostrożnie wyjąć je na talerz .Zimne ciasto polać lukrem.
4.Lukier robimy z cukru pudru roztartego z sokiem cytrynowym i kilkoma kroplami wody, uważając, aby nie był za bardzo płynny.
Porady
Jeśli chcemy uzyskać wyraźną linię sęków-pasków to musimy dobrze zapiekać warstwy.
Komentarze