Babka jak sękacz

5 (181 ocen)

  • 30 min

Sękacze są trudne i pracochłonne ta babka jest łatwiejsza i też bardzo smaczna.

  • 30 min

Składniki:

  • 25 dag masła
    1 szklanka cukru
    6 jajek
    50 ml rumu
    5 dag mielonych migdałów
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo:
    margaryna do wysmarowania formy
    bułka tarta do formy
    Lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka jak sękacz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wysoką formę z kominkiem dokładnie wysmarować margaryna i wysypać bułką tartą. Całe masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, w trakcie ucierania dosypywać przesiane obie mąki oraz migdały i po 1 żółtku i na końcu rum. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć ją z gładkim ciastem
  • Babka jak sękacz 2. Na dnie przygotowanej formy rozsmarować dwie łyżki ciasta i zapiec w temp. 200st około 5min. Po zapieczeniu rozsmarować kolejną porcję ciasta i tak postępujemy do wykończenia ciasta, ma być dużo warstw. Ważne, aby było dużo warstw i muszą być dobrze zarumienione(moje były za słabo przez co mało widać sęki).
  • Babka jak sękacz 3. Upieczone ciasto zostawić w formie do wystudzenia i dopiero ostrożnie wyjąć je na talerz .Zimne ciasto polać lukrem.
  • 4. Lukier robimy z cukru pudru roztartego z sokiem cytrynowym i kilkoma kroplami wody, uważając, aby nie był za bardzo płynny.

Porady

Jeśli chcemy uzyskać wyraźną linię sęków-pasków to musimy dobrze zapiekać warstwy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować