Sękacz

4.5 (184 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Uwielbiam ciasta mocno nasączone i przełożone kwaskowatym dżemem.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    7 jajek
    7 łyżek mąki pszennej
    7 łyżek cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g margaryny (rozpuszczonej i ostudzonej)
    Dodatkowo:
    300 g dżemu z mirabelki
    200 g jabłek prażonych
    1 galaretka brzoskwiniowa
    Składniki na poncz:
    1 szklanka mocnej herbaty
    sok z 1/2 cytryny
    2 łyżeczki cukru
    Składniki na polewę:
    1 czekolada
    2 łyżki margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Sękacz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta: Jajka ubić z cukrem do białości. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do masy jajeczno-cukrowej. Wymieszać, pod koniec dodać margarynę. Ciasto przelać do blachy (wym.25x30) Piec 30 minut w temp. 180 s C.
    Gdy przestygnie, przekroić na 4 placki.
    Dżem z mirabelki i jabłka wymieszać i zagotować, dodać suchą galaretkę i dokładnie wymieszać i wystudzić. Przełożyć nasączone placki. Wierzch oblać polewą czekoladową
    Wszystko składniki na poncz razem wymieszać i nasączyć placki.
    Składniki na polewę rozpuścić nad kąpielą wodną, wystudzić i polać ciasto. Wstawić do lodówki. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować