Babka herbaciana z żurawiną i rodzynkami

  • wyświetlono: 145 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Wilgotna babka herbaciana z dużą ilością żurawiny i rodzynek. Udekorowana polewą czekoladową stanowi ciekawy dodatek do kawy przy wielkanocnym stole.

  • 15 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

Forma do babki
Składniki:
2 szklanki mąki(pojemność szklanki 200 ml)
4 jajka
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
4 łyżki – duże suszonej żurawiny
3 łyżki rodzynek
½ szklanki oleju – u mnie rzepakowy
Tłuszcz do formy
2 torebki czarnej herbaty – u mnie Lipton
Polewa czekoladowa:
2 duże łyżki kakao
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
3 łyki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Babka herbaciana z żurawiną i rodzynkami

  • 1. Wykonanie: herbatę zalać wrzątkiem(200 ml wody), odstawić na 5 minut. Żurawinę wymieszać z rodzynkami, zalać gorącą herbatą, odstawić na 2 godziny. Żółtka jajek utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodawać porcjami składniki sypkie z olejem, delikatnie mieszać. Bakalie osączyć na sitku, herbatę dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, dodać do ciasta porcjami. Delikatnie mieszać. Na koniec dodać osączone bakalie, wymieszać. Formę natłuścić z kominem, wylać ciasto, wyrównać, wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec 50 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka. Składniki polewy przełożyć do garnuszka, na małym ogniu podgrzewać, mieszać składniki(około 3 minut). Wystudzone ciasto polać dekoracyjnie lekko przestudzoną polewą czekoladową.

Porady

1. cukier drobny do wypieków można zastąpić cukrem trzcinowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bakalieherbatadomowy produktzdrowy dodatek do kawy

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowa babka z rodzynkami

Dodane przez: Bo-Bożena

Babka drożdżowa z rodzynkami

Puszyste drożdżowe ciasto z rodzynkami...

Babka drożdżowa (z żurawiną i białą morwą)

Dodane przez: Di bloguje

Babka drożdżowa (z żurawiną i białą morwą)

Babka jest bardzo smaczna - miękka,...

Babka maślankowa z żurawiną

Dodane przez: bienpyt

Babka maślankowa z żurawiną

Prosta babka na maślance z dodatkiem...

Babka herbaciano-rumowa z rodzynkami

Dodane przez: joanna30

Babka herbaciano-rumowa z rodzynkami

Nie wiem jak u Was ale u mnie babka...

babka 1

Dodane przez: sweet-amelia

Bezglutenowa babka herbaciana z cytrynowym...

Uwielbiam wszelkiego rodzaju babki,...

Niemiecka babka z rodzynkami i chrupiącymi migdałami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Niemiecka babka z rodzynkami i chrupiącymi...

Puszysta babka z namoczonymi w...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE