Babka herbaciana z żurawiną i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: herbatę zalać wrzątkiem(200 ml wody), odstawić na 5 minut. Żurawinę wymieszać z rodzynkami, zalać gorącą herbatą, odstawić na 2 godziny. Żółtka jajek utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodawać porcjami składniki sypkie z olejem, delikatnie mieszać. Bakalie osączyć na sitku, herbatę dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, dodać do ciasta porcjami. Delikatnie mieszać. Na koniec dodać osączone bakalie, wymieszać. Formę natłuścić z kominem, wylać ciasto, wyrównać, wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec 50 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka. Składniki polewy przełożyć do garnuszka, na małym ogniu podgrzewać, mieszać składniki(około 3 minut). Wystudzone ciasto polać dekoracyjnie lekko przestudzoną polewą czekoladową.
Porady
1. cukier drobny do wypieków można zastąpić cukrem trzcinowym.
Komentarze