ZWIJANE BUŁKI DYNIOWE Z SEREM I POWIDŁAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Żółciutkie, pachnące, zwijane bułeczki z powidłami i serem. Nie za słodkie, o pięknym kolorze dyni, doskonałe o każdej porze dnia. Farsz bułek dodajemy według uznania, u mnie powidła śliwkowe i ser twarogowy. Obydwie wersje wyszły pyszne.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    5 i 1/2 szklanek mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1/2 szklanki musu z dyni
    1/2 kostki drożdży 100 g
    1/4 szklanka oleju
    1 jajko
    1 szklanka ciepłego mleka
    DODATKOWO :
    dowolne powidła, u mnie śliwkowe
    200 g twarogu
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zwijane bułki dyniowe z serem i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1c3pafq 1. Drożdże rozpuszczamy w mleku. Do dużej miski wlewamy rozczyn, olej, mus z dyni, wbijamy jajko i wsypujemy cukry, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Ciasto drożdżowe nie może być lejące ani bardzo klejące, więc w razie konieczności dosypujemy mąki. Nakrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
    Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat, zagniatamy i dzielimy na dwie równe porcje, każdą rozwałkowujemy na dwa prostokąty. Jeden blat ciasta smarujemy powidłami, zwijamy jak roladę. Na drugi blat ciasta rozkładamy twaróg i również zwijamy jak roladę, tniemy na 4 centymetrowe kawałki.
    Dwie tortownice smarujemy olejem i układamy bułki, zostawiając małe odstępy między nimi. Odkładamy do wyrośnięcia na 15 minut, po czym smarujemy je mlekiem. Pieczemy w piekarniku nagrzany do 180 - 190 * C, przez około 30 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika bułki studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
  • image-01056m9 2. Dwie tortownice smarujemy olejem i układamy bułki, zostawiając małe odstępy między nimi. Odkładamy do wyrośnięcia na 15 minut, po czym smarujemy je mlekiem. Pieczemy w piekarniku nagrzany do 180 - 190 * C, przez około 30 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika bułki studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować