Babka drożdżowa z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Cóż prostszego na podwieczorek niż drożdżowa babka z jabłkami. Pycha:)

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 gram świeżych drożdży
    0,5 szklanki cukru
    3/4 szklanki mleka
    2 jajka
    pół szklanki oleju
    3 szklanki mąki
    2-3 jabłka
    cynamon
    cukier puder
    sok z cytryny do skropienia jabłek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Babka drożdżowa z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka z jabłkami 1. Składniki na keksówkę.
    Jabłka obrać ze skórki, pokroić w słupki, skropić sokiem z cytryny, odstawić. W dużym garnku po kolei umieścić: drożdże, cukier, ciepłe mleko, rozbełtane jajka, olej i mąkę. Odstawić na około 1,5 godzinki w ciepłe miejsce, drożdżówka pracuje.
  • Babka z jabłkami 2. Po tym czasie wszystko wymieszać szpatułką do połączenia składników, przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć jabłka, posypać cynamonem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - około pół godzinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 45 minut, powinno się przyrumienić. Wyjąć, wystudzić, posypać cukrem pudrem. Pyszna, mięciutka, pachnąca jabłkami babka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować