Kakaowa babka drożdżowa z jabłkami

0 (0 ocen)

Doskonała na Wielkanocny stół, jak i na co dzień do kubka zimnego mleka lub kakao.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    40g drożdży
    5 żółtek
    pół szklanki cukru
    120 g masła
    250 ml mleka
    2 łyżki kakao
    dodatkowo: 2 jabłka
    1 łyżeczka cynamonu

    lukier: 150g cukru pudru
    1 łyżka syropu wiśniowego
    2-3 łyżki soku z cytryny

    80g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kakaowa babka drożdżowa z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z pokruszonych drożdży, 1 łyżki cukru, 2 łyżek mąki i odrobiny ciepłego mleka zrobić rozczyn. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło roztopić, wystudzić. Pozostały cukier utrzeć z żółtkami. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, żółtka z cukrem i mleko. Wyrabiać ciasto, dodając roztopione masło, aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
  • ciasto podziel na 2 części 2. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i wtłoczyć je w ciasto. Oba ciasta przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok.1 godz.
  • w ciasto wmieszaj jabłka 3. Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z cynamonem. Gdy ciasta podrosną wymieszać je delikatnie ze sobą i jabłkami. Przełożyć do natłuszczonej formy na babkę (o śr.24 cm) i całość ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Piec ok.40 minut w 180 st.Wystudzić
  • przed pieczeniem 4. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, syropem wiśniowym i odrobiną gorącej wody. Polać ostudzoną babkę, a wierzch obsypać płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować