Babka drożdżowa przekładana powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łyżkę mąki połączyć z łyżką cukru, odrobiną letniego mleka i pokruszonymi drożdżami. Wymieszać, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2.Do wyrośniętego zaczynu wsypać pozostałą mąkę, cukier, dodać roztrzepane żółtka z jajkiem i mleko. Mieszać do połączenia się składników, stopniowo dodając roztopione, ostudzone masło. Ciasto wyrobić, aż będzie odchodziło od ręki, po czym odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na ok.godzinę.
3.Po wyrośnięciu ciasta, przełożyć je na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz wyrobić. Następnie ciasto rozwałkować na duży prostokąt i posmarować powidłami, zostawiając pasek ciasta bez nadzienia.
4.Ciasto pokroić na podłużne paski. Paski układać jeden na drugim, dżemem do góry w formie na babkę ( u mnie silikonowa forma na babkę z kominem o śr.26 cm). Na wierzchu ułożyć pasek z samego ciasta. Odstawić surową bakę jeszcze na 20 minut w ciepłe miejsce.
5.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Po wystudzeniu i wyjęciu z formy babkę polukrować i posypać pomarańczową skórką kandyzowaną.
Porady
Wszystkie składniki na ciasto powinny być o temperaturze pokojowej.
Komentarze