Babka czekoladowo-orzechowa. jak nutella. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnuszku roztapiam masło z czekoladą. Odstawiam do przestudzenia.
Oddzielam białka od żółtek. Żółtka ubijam z cukrem na jasny krem, następnie dodaję przestudzoną masę czekoladową, i dalej ubijam. Teraz czas na dodanie mąki, mielonych orzechów i proszku do pieczenia. Mieszam szpatułką.
Ubijam pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie łączę z ciastem.
2.Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Formę do babki smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Piekę babkę 45-50 minut, do suchego patyczka.
Gdy babka stygnie, rozpuszczam czekoladę z mlekiem na parze. Polewam nią ciasto i posypuję orzechami.
Komentarze