Babka czekoladowa

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min

W Święta nie mogło zabraknąć czekoladowej babki , ta jest pyszna ! Miękka , wilgotna i bardzo , bardzo czekoladowa :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 100g mąki pszennej

    50g mąki ziemniaczanej

    20g kakao

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    3 jajka

    150g masła

    70g czekolady mlecznej

    30g czekolady gorzkiej

    3 łyżki śmietanki 30%

    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Śmietankę podgrzewamy i przelewamy do czekolady, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i pozostawiamy do ostudzenia . Jeśli użyjemy ciemnej czekolady, należy zwiększyć ilość cukru w przepisie. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Masło roztapiamy i przelewamy do ciasta, to samo robimy z czekoladą. Ucieramy jednolite ciasto. Niewielką formę do babki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 170ºC. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez około 50 minut. Po upieczeniu wyciągamy babkę z formy i studzimy. Ozdabiamy polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować