Nie ma Wielkanocy bez świątecznych bab! Tegoroczna babka jest mocno cytrynowa, aromatyczna i wilgotna dzięki dodatkowi mascarpone. W sam raz na świąteczny stół!
1 godz. 10 min
Składniki:
200 g mąki pszennej
200 g mąki pszennej razowej
250 g miękkiego masła
200 g serka mascarpone
300 g cukru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sok wyciśnięty z 1 cytryny
skórka otarta z 3 cytryn + skórka do dekoracji
lukier
Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy serek mascarpone oraz stopniowo po jednym jajku, cały czas ucierając. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, otartą skórkę, obydwa rodzaje mąki (można oczywiście użyć tylko białej mąki), oraz sodę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do dużej formy do pieczenia babki - użyłam takiej z kominem. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzoną babkę oblewamy lukrem i posypujemy skórką otartą z cytryny.
Komentarze