Babka cytrynowa

  • wyświetlono: 440 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Nie ma Wielkanocy bez świątecznych bab! Tegoroczna babka jest mocno cytrynowa, aromatyczna i wilgotna dzięki dodatkowi mascarpone. W sam raz na świąteczny stół!

DSC_6044
  • 70min

Składniki

200 g mąki pszennej
200 g mąki pszennej razowej
250 g miękkiego masła
200 g serka mascarpone
300 g cukru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sok wyciśnięty z 1 cytryny
skórka otarta z 3 cytryn + skórka do dekoracji
lukier

Sposób przygotowania przepisu:

Babka cytrynowa

  • 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy serek mascarpone oraz stopniowo po jednym jajku, cały czas ucierając. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, otartą skórkę, obydwa rodzaje mąki (można oczywiście użyć tylko białej mąki), oraz sodę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do dużej formy do pieczenia babki - użyłam takiej z kominem. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzoną babkę oblewamy lukrem i posypujemy skórką otartą z cytryny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieWielkanocBabka wielkanocnababka cytrynowa

Komentarze

Podobne przepisy

Babka cytrynowa

Dodane przez: MagdalenaS

Babka cytrynowa

Babka to ciasto, które z pewnością...

Babka cytrynowa.

Dodane przez: Ejszetka

Babka cytrynowa

Babka, albo też chlebek cytrynowy,...

Babka cytrynowa

Dodane przez: szpileczka

Babka cytrynowa

Taka babka pojawia się u mnie obowiązkowo...

Gotowa babka w wydaniu świątecznym.

Dodane przez: koalicja57

Babka cytrynowa

puszysta babka z delikatną nutą...

babka cytrynowa

Dodane przez: karola89

Babka cytrynowa

przepis na aromatyczną i wilgotną...

babka pięknie wygląda przyozdobiona białą czekoladą i borówką.

Dodane przez: kasienia882

BABKA CYTRYNOWA

Przed świętami mamy mało czasu,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE