Babka cytrynowa

  • wyświetlono: 2604 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszna babka z mocno cytrynowym akcentem

1dd

Składniki

4 jajka
szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
2 małe cytryny
cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

Babka cytrynowa

  • 1. Cytryny myjemy, sparzamy chwilę we wrzątku i ścieramy delikatnie skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z obu cytryn wyciskamy sok i dodajemy do soku olej. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy żółtka i cukier. Następnie dodajemy na przemian sok cytrynowy i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodajemy skórki z otartych cytryn. Miksujemy do całkowitego połączenia składników.
  • 2. Formę na babkę smarujemy margaryną, posypujemy delikatnie bułką tartą i wylewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 C i pieczemy 40 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylaWielkanocBabka wielkanocnababkababka cytrynowa

Komentarze

Podobne przepisy

Babka cytrynowa

Dodane przez: MagdalenaS

Babka cytrynowa

Babka to ciasto, które z pewnością...

Babka cytrynowa

Dodane przez: szpileczka

Babka cytrynowa

Taka babka pojawia się u mnie obowiązkowo...

babka cytrynowa

Dodane przez: karola89

Babka cytrynowa

przepis na aromatyczną i wilgotną...

Babka cytrynowa.

Dodane przez: Ejszetka

Babka cytrynowa

Babka, albo też chlebek cytrynowy,...

babka pięknie wygląda przyozdobiona białą czekoladą i borówką.

Dodane przez: kasienia882

BABKA CYTRYNOWA

Przed świętami mamy mało czasu,...

Gotowa babka w wydaniu świątecznym.

Dodane przez: koalicja57

Babka cytrynowa

puszysta babka z delikatną nutą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE