Babka bananowo-orzechowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Znakomite ciasto dla wszystkich gospodyń, które zdobywają pierwsze szlify w kuchni. Jest tak proste , że nie może się nie udać. Jego składniki są tanie i dostępne o kazdej porze roku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 banany
    12 czubatych łyżek mąki
    10 czubatych łyżek cukru
    10 dkg mielonych orzechów
    2 jajka
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki mleka
    2 łyżki masła
    1 łyżka soku z cytryny
    1/4 łyżeczki soli
    tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka bananowo-orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać 3 banany, zmiksować. Rozetrzeć masło z cukrem i bananami na puszystą masę. W trakcie ucierania dodawać stopniowo mąkę, mleka i jajka. Dodać cukier waniliowy , sól, proszek do pieczenia i mielone orzechy. Składniki dokładnie wymieszać. Pozostałego banana obrać , pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny, delikatnie wymieszać z ciastem. Przygotować formę prostokątną o długości około 30 cm, nasmarować tłuszczem. Wypełnić formę ciastem, wyrównać powierzchnię. Formę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni . Piec 1 godz .

Porady

Ciasto będzie wilgotne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować