Jest smaczna, wilgotna i co ważne orzechowa:)

Składniki:

  • • 25 dag miękkiego masła
    • 20 dag cukru
    • 1 torebka cukru wanilinowego (16g)
    • 4 jajka
    • 25 dag zmielonych orzechów laskowych
    • 25 dag mąki
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 kieliszek rumu ciemnego
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna Desery

Babka orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę keksową o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.. .
  • 2. Utrzeć masło z cukrami na puszystą masę, dodawać po jednym jajku miksując dokładnie.
  • 3. Następnie dodać zmielone orzechy i zmiksować
  • 4. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia powoli dodawać do masy. Na koniec dodać rum i zmiksować.
  • 5. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki.
  • 6. Piec w temp. 175°C przez 1 godzinę.
  • 7. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować