Babcine cukieraski

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Wam też babcie je robiły ? fakt trzeba się troszkę przy nich nastać ale na prawdę warto bo są smaczne i kruche rozpływające się w ustach ! szczerze polecam

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 2 szklanki cukru
    - 1 szklanka mleka
    - 2 łyżki masła
    - 2 płaskie łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babcine cukieraski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnuszka wsypujemy cukier i mleko. I gotujemy na małym ogniu. Co jakiś czas mieszając żeby nie wykipiało.
  • 2. Jak cukier już się rozpuści dodajemy masło. Nadal gotujemy do rozpuszczenia, co jakiś czas mieszając.
  • 3. Na koniec dodajemy kakao. Dokładnie wymieszać. Gotować i również co jakiś czas mieszając jeśli za mono się będzie gotować to zmniejszyć jeszcze ogień.
  • 4. I tak gotować około 45 minut oczywiście mieszając co jakiś czas żeby nie wykipiało i się nie przypaliło.
    Ściągnąć z ognia jeśli masa zacznie już gęstnieć i odrywać się od ścianek garnka, a na rancie garnka zacznie się osadzać taka "skorupka" , można np. na spodeczek dać kapkę i sprawdzić czy gęstnieje. Bo jeśli za szybko się ściągnie to może powstać "toffi".
  • 5. Gotową masę wylać np. na blachę wysmarowaną wcześniej masłem, a po wystygnięciu połamać na kawałki.
    Smacznego

Porady

Ja robię to zawsze na gazówcę i nie wiem jak się może zachować na elektrycznym. Do masy można dodać parę kropelek ulubionego aromatu. A jeśli nie dodamy kakao możemy otrzymać cukierki krówkowe. I uwaga żeby nie dawać większej ilości kakao bo cukierki już nie będą takie kruchutkie tylko zrobią się twardawe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować