Zapiekany ryż z truskawkami

4.5 (156 ocen)

  • 40 min

Bardzo szybkie i pyszne danie na upalne dni ... Można je modyfikować na różne sposoby ... A dzieci je wręcz uwielbiają ... Zapraszam i życzę smacznego ...

  • 40 min

Składniki:

  • - dowolna ilość truskawek (według uznania)
    - 2 szklanki ryżu
    - 20 g masła
    - 5-6 łyżek śmietany 18%
    - 6 łyżek cukru (można dać więcej)
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zapiekany ryż z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie al` dente.
    Po odsączeniu z wody wyłożyć większą część ryżu w naczyniu żaroodpornym. Na ryż wykładać truskawki pokrojone w talarki bądź połówki.
    Posypać cukrem i polać śmietaną. I takimi piórkami poukładać kawałeczki masła.
    Na koniec posypać całość resztą pozostałego ryżu i można również troszkę posypać cukrem na wierzchu.
    Przykryć naczynie i piec w nagrzanym piekarniku do 180*C
    Piec około 30 minut z tym, po 15 minutach odkryć wieko żeby ryż na górze się zarumienił ... i właaa la ... gotowe ...
    Można jeść na ciepło i zimno Smacznego :D

Porady

Można pominąć śmietanę lub zastąpić np. jogurtem naturalnym lub waniliowym (polecam) i również polecam podobną wersję z jabłkami i cynamonem. Jeśli ktoś lubi to można też dać cukru wanilinowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować