Kruche babeczki

4.88 (180 ocen)

Małe babeczki są wyjątkowe na każdą okazję.Doskonale smakują w wersji słodkiej jak i wytrawnej.Przepis na te małe małe cuda przekazała mi mama i jak sądzę jest to stary i niezawodny przepis.Nie trzeba dodatkowo smarować foremek,babeczki bez problemu odchodzą od nich,są bardzo kruche i delikatne.

Składniki:

  • Ciasto słodkie:
    500 g mąki
    200 g masła
    40 g smalcu
    3 żółtka
    60 g cukru pudru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Ciasto słone:
    500 g mąki
    200 g masła
    40 g smalcu
    3 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.88 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy kruche ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Foremki do babeczek cienko wylepiamy kruchym ciastem i układamy na blaszce do pieczenia. Spód babeczek nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C przez 12 minut. Wyjmujemy z piekarnika, każdą babeczkę przekładając na blat delikatnie upuszczamy. Następnie przekręcamy do góry nogami. Babeczka powinna bez problemy wyjść z foremki. Babeczki należy wyjąc z foremek, gdy jeszcze są gorące.

Porady

- babeczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do dwóch tygodni - babeczki można nadziać delikatnym kremem na bazie bitej śmietany i owocami - świetnie smakują w wersji wytrawnej np. z farszem pieczarkowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować