Czekoladove love, czyli zdrowe migdałowe brownie na winie z żurawiną i jagodami goji

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealny sposób na podkreślenie walentynkowego wieczoru - rozpływające się w ustach brownie w kształcie serca

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    80 g suszonej żurawiny
    75 ml półsłodkiego czerwonego wina
    120 g gorzkiej czekolady
    90 g masła
    20 kropel słodzika (u mnie stevia)
    60 g mielonych migdałów
    30 g kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jaja
    łyżka cukru
    szczypta soli
    Polewa:
    50 g gorzkiej czekolady
    łyżka masła
    dwie garści jagód goji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladove love, czyli zdrowe migdałowe brownie na winie z żurawiną i jagodami goji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszoną żurawinę zalać winem i namaczać przez ok. godzinę. W międzyczasie rozpuścić w rondelku masło wraz z posiekaną czekoladą, ostudzić. W osobnym naczyniu połączyć i wymieszać dokładnie suche składniki. Jaja ubić z łyżką cukru na białą, puszystą masę. Połączyć masę czekoladową z winem oraz nasączoną żurawiną, a następnie z masą jajeczną i po trochu dodawać suche składniki. Mieszać bardzo delikatnie aż do uzyskania jednolitej masy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec w formie o kształcie serca przez 25-30 minut.
  • 2. Po upieczeniu polać ciasto polewą, przygotowaną z rozpuszczonej w maśle czekolady i posypać jagodami goji.

Porady

Ciasto wychodzi dosyć zwarte, wilgotne i mocno czekoladowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować